Svijet
0

Bush nazvao Clintona članom svoje porodice

FENA
Jedno od najvećih iznenađenja iz predsjednikovanja Georgea W. Busha jeste velika bliskost sa svojim prethodnikom, koja u mnogo čemu odudara od, u najmanju ruku, ne baš toplih odnosa koji vladaju među njihovim ideološki oštro suprotstavljenim stranakama.

Ta se bliskost odražava u tome da dva predsjednika provode dosta vremena zajedno, redovno se savjetuju o važnim političkim i drugim pitanjima, a u javnosti ne propuštaju nijednu priliku da jedan o drugom govore sve najbolje.

To je možda bilo najvidljivije za vrijeme predsjedničkih izbora 2004. godine, kada Clinton, iako formalno podržavajući kandidaturu demokratskog senatora Johna Kerryja, nije bio sklon Bushov ostanak na vlasti opisivati kao nešto što se mora izbjeći po svaku cijenu.

Bush je, pak, prema bivšem predsjedniku bio daleko dobroćudniji od svojih drugova iz Republikanske stranke, čija je mržnja prema Clintonu ponekad dosezala patološke oblike.

To je mnoge začudilo s obzirom da je njegov otac Georgeu H.W. Bushu izborni poraz od strane Clintona 1992. godine shvatio kao osobno poniženje. No, dva izborna suparnika su s vremenom zaboravili na zlu krv te su veliki dio prošle godine proveli zajedno putujući i prikupljajući humanitarne priloge za žrtve azijskog tsunamija.

No, malo ko je mislio da će odnos između bivšeg i sadašnjeg predsjednika doći do tačke u kojoj će Bush u intervjuu TV-stanici CBS Billa Clintona nazvati "svojim novim bratom", prenio je index.hr.

U istom intervjuu je Bush polušaljivim tonom izjavio kako bi se povijest mogla ponoviti, odnosno kako bi ponovno predsjednika Busha zamijenio predsjednik Clinton. Mnogi to tumače kao referencu za Hillary Clinton, koja je 2004. odbila ponudu da se Bushu suprotstavi kao demokratski predsjednički kandidat, ali koju zato mnogi vide kao osobu koja će 2009. godine zamijeniti Busha po isteku njegovog mandata.