Svijet
0

Bush: Kosovo će postati ''prava država''

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u intervjuu koji je danas objavio dnevnik ''Die Welt'' iz Berlina kako je uvjeren da će "nezavisno Kosovo jednoga dana stati na noge'' i postati "prava država", ali je naglasio da će mu za to trebati podrška svijeta.

''Za mene je izuzetno važno podržatu svaku naciju da izađe iz teške situacije i postane demokratija. Zato sam oprezan kad se govori o vremenu'', izjavio je Bush odgovarajući na pitanje - vjeruje li da će za 10 ili 20 godina Kosovo biti prava država, "sposobna da stoji na vlastitim nogama".

Govoreći o predstojećem samitu NATO-a u Bukureštu, na kojem će biti riječi o perspektivi nekih zemalja, poput Hrvatske, Albanije i Makednije da uđu u NATO, Bush je rekao da ''potpuno odlučno podržava'' želju tih zemalja da se učlane u taj vojni savez.

''Mislim da je u našem interesu da i Ukrajini i Gruziji damo jasnu perspektivu pristupa NATO-u. I o tome ćemo razgovarati na samitu'', rekao je Bush.

Osvrćući se na primedbu novoga ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva kako mu se ne dopada mogućnost da NATO-u pristupi Ukrajina, zemlja koja se graniči s Rusijom, Bush je rekao da u tome ne vidi ništa loše.

''Ako neko na svojim granicama ima demokratiju, to može biti samo dobro, nikako loše", rekao je Bush. On je, međutim, objasnio da NATO ne želi u Ukrajini imati stalnu bazu.

"Više puta sam jasno rekao da trupe NATO-a ne treba da budu trajno stacionirane u Ukrajini'', naglasio je on.

Govoreći o krizi u odnosima Grčke i Makednije, nastaloj zbog spora oko imena te bivše jugoslavenske republike, Bush je rekao da on to ne bi baš nazvao krizom.

''Problem se može riješiti i bit će riješen. Ja pri tom ne gubim iz vida stvarno pitanje - da li je Makedonija ispunila pristupne uvjete (za NATO) ili ne? Mi smo uvjereni da jeste'', rekao je Bush.