Svijet
0

Bush: Hu sasvim otvoren u pogledu sigurnosti proizvoda

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush i kineski predsjednik Hu Jintao održali su u četvrtak jednoiposatne razgovore na marginama samita Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEC) u Sydneyu.

Dva lidera su razmotrila mnoga sporna pitanja, uključujući klimatske promjene i sigurnost kineskih proizvoda na američkom tržištu a njihov susret je trajao duže nego što se očekivalo.

Bush je rekao da je sastanak bio konstruktivan, dok je Hu rekao da su razgovori bili otvoreni. Tokom kraćeg susreta s novinarima dva predsjednika su ograničila svoje komentare na nabrajanje tema razgovora, spomenuvši Iran, Sjevernu Koreju i sudansku pokrajinu Darfur.

Bush je rekao novinarima da je postavio i pitanje precijenjene kineske vlalute i sigurnosti kineskih proizvoda: "Predsjednik Hu je bio sasvim otvoren u pogledu sigurnosti proizvoda. Cijenim njegov komentar."

Hu Jintao nije želio ponoviti taj komentar pred novinarima, bar ne nakon susreta s predsjednikom Bushom, izvještava VoA. On je, međutim, prethodno detaljno govorio o tome pitanju.

Na konferenciji za novinare s australskim premijerom Johnom Howardom kineski predsjednik je odgovorio na optužbe da je Kina preplavila međunarodno tržište manjkavim proizvodima koji između ostalog ne zadovoljavaju američke standarde.

"Prvo što bih želio kazati jeste da je kineska vlada oduvijek veoma ozbiljno shvatala pitanje kvaliteta i sigurnosti kineskih proizvoda. Striktne inspekcije se obavljaju tokom cijeloga proizvodnog procesa", rekao je kineski predsjednik.

Hu gotovo nikada ne odgovara na pitanja novinara tokom svojih putovanja u inozemstvo, dok zvaničnici Bijele kuće tvrde da je on, a ne predsjednik Bush, prvi pokrenuo pitanje sigurnosti proizvoda.

To je još jedan znak da Kina ozbiljno uzima izvještaje o defektnim kineskim proizvodima na stranim tržištima, od igračaka ofarbanih bojama koje sadrže olovo, do automobilskih guma i hrane za kućne ljubimce. Ti izveštaji se javljaju dok se Kina priprema za Ljetnje olimpijske igre 2008.

George W. Bush je rekao da je od svoga sagovornika dobio osobni poziv da prisustvuje Igrama: "On je pozvao mene, Lauru i našu porodicu da prisustvujemo Olimpijadi. Naravno da sam to rado prihvatio."

Američki zvaničnici su kasnije potvrdili da će predsjednik Bush prisustvovati Olimpijskim igrama u Pekingu, ali su naveli da će to učiniti kao ljubitelj sporta, a ne da bi napravio politički gest.

Američki predsjednik će se u petak sastati s liderima Rusije i Južne Koreje, a obratit će se i poslovnim ljudima koji se sastaju u okviru samita APEC-a.