Objavljen i snimak
12

Bugarska vojska uništila bespilotnu letjelicu i zakačeni eksploziv na obalama Crnog mora

V. K.
Mjesto na kojem je pronađena bespilotna letjelica (Screenshot: Facebook)
Mjesto na kojem je pronađena bespilotna letjelica (Screenshot: Facebook)
Ministarstvo odbrane Bugarske saopćilo je kako je vojska ove zemlje uspješno izvršila uništavanje bombe koja je bila vezana za bespilotnu letjeliu kod mjesta Tjulenovo koje se nalazi na obalama Crnog mora.
Bespilotna letjelica sa zakačenim eksplozivom pronađena je u nedjelju oko 22 sata, a kako je naveo mještanim Radoslav Rusev, letjelica je bila zaglavljena u kamenju, a bomba na njoj je imala svjetlosnu indikaciju.

"Tjulenovo nije centar svijeta, ali kada ukrajinsko-ruski dronovi slete na naše obale, stvari postaju drugačije. Ova bomba na letjelici je još uvijek aktivna i na sebi ima svjetleću elektroniku", rekao je Rusev.

Nešto kasnije, Ministarstvo odbrane preciziralo je da se na letjelici nalazila minobacačka granata 82 mm. Odlučeno je da se uništi na mjestu gdje je i pronađena s obzirom na to da je bilo izuzetno teško organizovati transport municije.

"Letjelica i granata uništeni su kontrolisanom eksplozijom na obezbjeđenom prostoru u radiju od 150 metara", saopćeno je.

Ministar odbrane Todor Tagarev nije mogoa potvrditi da li ovakvu vrstu bespilotne letjelice koristi ukrajinska ili ruska vojska.

"Nije jasno kada i kako se ovaj dron pojavio. Za sada nemamo ni informacije kako je završio u vodi. Nisam obaviješten da je protivzračna odbrana registrovala objekat", rekao je ministar.

Na pitanje da li je zbog ovog događaja potrebno sazvati sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti, ministar je rekao kako će se razmatrati i ta opcija.

"Čut ću šta misle kolege i stručnjaci pa ćemo donijeti odluku o sazivanju sjednice. Ako je bespilotna letjelica pala daleko pa je donijela voda, onda se sjednica neće sazvati. Međutim, ako je letjelica pala u blizini Bugarske, to je druga priča", zaključio je ministar Tagarev.