Svijet
9

Bugarska: Demonstranti tijelima blokirali premijeru ulaz u zgradu Vlade

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa demonstranata, koja od rano jutros protestuje ispred sjedišta bugarske Vlade u Sofiji, tijelima je blokirala put premijeru Plamenu Orešarskom i nije mu dozvolila da uđe u zgradu Vlade.

Orešarski je putovao iz državne rezidencije ka sjedištu Vlade, gdje danas treba da bude održana vanredna sjednica, javila je Bugarska nacionalna televizija.

Demonstranti su vozila pod pratnjom zaustavili tijelima, skandirajući "ostavka" i "mafija".

Nakon blokade policija je počela da legitimiše okupljene demonstrante, ali za sada nema privedenih.

Ispred zgrade Vlade okupio se veći broj demonstranata na protestu nazvanom "Na kafu", koji je prethodnih dana organizovan pred parlamentom.

S obzirom da bugarsko Sobranje danas ne zasijeda, demonstranti su odlučili da protest nastave ispred sjedišta Vlade.

Protesti u Bugarskoj počeli su dvije sedmice nakon izbora nove vlade, koju su formirali Bugarska socijalistička partija i politička stranka bugarskih Turaka – Pokreta za prava i slobode, uz podršku nacionalističke stranke Ataka.

Neposredan povod za proteste bio je izbor Deljana Pejevskog, kandidata stranke bugarskih Turaka za direktora Državne bezbjednosti.

Pejevski je pod pritiskom javnosti podnio ostavku, ali su protesti nastavljeni novim zahtjevima za smjenom vlade i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Protesti se organizuju svake večeri, a demonstranti, osim okupljanja ispred zgrada parlamenta i vlade, blokiraju saobraćaj kog Orlovog mosta u Sofiji.

Krajem prošle sedmice počeli su jutarnji protesti pod nazivom "Na kafu".