Svijet
0

Brown se izvinio Britancima zbog gubitka podataka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown izvinio se danas Britancima zbog toga što je poreska uprava zagubila lične podatke o 25 miliona ljudi i naložio provođenje detaljne istrage o tom slučaju.

Dva kompjuterska diska s ličnim podacima o skoro polovini stanovnika Velike Britanije, odnosno 7,25 miliona porodica, nestala su u internoj pošti između dva odjeljenja Poreske službe.

Na diskovima su bile adrese građana korisnika dječijeg dodatka - imena njihove djece, adrese, brojevi socijalnog osiguranja, ponegdje brojevi bankovnih računa.

"Duboko žalim i izvinjavam se zbog neprijatnosti i briga koje su nanesene milionima porodica korisnika dječijeg dodatka", rekao je Brown u obraćanju parlamentu, istakavši da su vlasti dužne da učine sve da zaštite građane.

Britanski premijer je rekao da je komesara za informacije Richarda Thomasa ovlastio da izvrši detaljnu kontrolu poštovanja sigurnosnih procedura u vladinim ustanovama, prenio je Reuters.

Direktor poreske uprave Paul Grey podnio je jučer ostavku zbog ovog slučaja, koji agencije nazivaju vjerovatno najvećim sigurnosnim propustom u britanskoj historiji kad je riječ o zaštiti ličnih podataka.

Vijest o nestanku podataka iz poreskog odjeljenja saopćena je jučer na sjednici parlamenta, kada je o tome govorio ministar finansija Alistair Darling.

Ministar finansija Alistair Darling također se u vanrednom obraćanju parlamentu izvinio za "izuzetno ozbiljan propust u zaštiti osjetljivih podataka".

On je rekao da nema dokaza da su podaci pali u ruke kriminalaca, da policija vodi istragu, ali i zatražio od Britanaca da pažljivo prate sve promjene na svojim bankovnim računima.

Podatak sam po sebi nije dovoljan za pristup bankovnom računu i prebacivanju novca. Ali u rukama kradljivca identiteta može biti karika kojom se može poslužiti za otvaranje drugih računa na vaše ime, naprimjer računa za mobitel ili kredita, rekla je Sandra Quinn iz Udruženja banaka za sistem plaćanja.

Tri sedmice su trebale za objavljivanje i priznavanje pogreške.

Nije prvi put da u poreskom odjeljenju budu izgubljene informacije o građanima. Stručnjaci kažu da je prelazak na elektronsku obradu podataka traljavo urađen i da se podaci šalju poštom na diskovima, a ne internom mrežom.

Opozicioni konzervativci optužili su laburističku vladu da je polovinu britanskog stanovništva izložila krađi identiteta i mogućim prevarama, postavivši pitanje njene sposobnost da vodi zemlju.

Dopisnici BBC-a kažu da bi ovo moglo da postane "najveći sigurnosni propust" u Evropi i da bi mogao da se "pretvori u političku katastrofu britanske vlade".

"Londonska policija je otvorila istragu o nestanku dva CD diska i inspektori su već provjerili jednu kancelariju Poreske službe na sjeveru Engleske.

Ovo je inače tek najnoviji u nizu sličnih propusta Poreske službe čiji je šef Paul Grey podnio ostavku poslije najnovijeg incidenta.

Opoziocioni konzervativci opisali su događaj kao "katastrofalni propust".

Ministar finansija u sjenci George Osborne rekao je da su razmjere propusta takve da se više ne može vjerovati vladi i njenim nastojanjima da stvori nacionalnu bazu podataka o građanima.

Druga najveća opoziciona stranka u zemlji, Liberaldemokrati postavili su pitanje ko će preuzeti političku odgovornost "za ovu katastrofu".

Portparol britanskog premijera je, međutim, izjavio da Gordon Browun "ima puno povjerenje "u svog ministra finansija", čemu je dodao da Darling nije ponudio ostavku.