Potraga se nastavlja
14

Broj žrtava požara u Johannesburgu porastao na 74, među njima i djeca

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje 74 osobe su poginule - uključujući 12 djece - nakon požara u zgradi u Johanesburgu, dok zvanični podaci kažu da je više od 50 osoba povrijeđeno.
Zvaničnici kažu da je nejasno šta je izazvalo požar u petospratnici u centru grada, koja je bila napuštena, ali su u njoj živjeli beskućnici.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa nazvao je to tragedijom, dodajući da je incident "bez presedana" i bio je "poziv za buđenje".

Na konferenciji za novinare na mjestu požara, predsjednik Ramaphosa je pohvalio hitnu pomoć koja je stigla na mjesto događaja 10 minuta nakon prijave požara. Deset tijela izvađenih u požaru je neidentificirano, rekao je predstavnik zdravstvenog odjela na konferenciji za novinare.

Menadžer grada Johanesburga Floyd Brink rekao je da je 200 porodica pogođeno požarom i da su uloženi "svi napori" da se obezbijedi smještaj.

Gradonačelnik Johanesburga Kabelo Gwamanda rekao je da će raseljeni preživjeli imati privremeni smještaj na tri dana.

"Nakon 72 sata, odjel za ljudska naselja će reći gdje će biti smješteni", rekao je Gwamanda u izjavi.

Ranije je grad Johanesburg potvrdio da je vlasnik zgrade, ali je rekao da su je karteli preuzeli. Glasnogovornik hitnih službi Robert Mulaudzi rekao je za BBC da su vatrogasci uspjeli izvući neke od stanara. On je dodao da je vatra uništila zgradu i da se potraga za drugim žrtvama nastavlja.