"Pravda za Palestince"
0

Brod s jevrejskim aktivistima plovi prema Gazi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Brod s jevrejskim aktivistima iz Izraela, Njemačke, SAD-a i Velike Britanije plovi u ponedjeljak prema pojasu Gaze, nakon što je u nedjelju isplovio s Kipra.

Izraelska mornarica je u visokoj pripravnosti, a organizatori plovidbe broda Irena, koji plovi pod britanskom zastavom i nosi simboličnu pomoć palestinskom narodu, očekuju da će biti zaustavljen.

Taj deset metara dugačak katamaran pokušat će da probije blokadu Gaze, skoro četiri mjeseca nakon što su izraelski komandosi zaustavili konvoj brodova koji je plovio ka tom palestinskom području, sukobivši se s putnicima i ubivši devet turskih propalestinskih aktivista.

Jedan od organizatora plovidbe, nazvane "Jevreji za pravdu za Palestince", Richard Cooper izjavio je da "ne podržavaju svi Jevreji izraelsku politiku u Gazi".

"Pozivamo sve narode i vlade širom svijeta da protestvuju i preduzmu akciju protiv okupacije i blokade", dodao je Cooper.

Izraelski odbrambeni zvaničnici navode da ne mogu dozvoliti da brodovi slobodno uplovljavaju u Gazu jer bi mogli da nose oružje i umjesto toga predlažu da se ukotve u izraelskoj luci Ashdod, s namjerom da pregledaju tovar i onda ga kopnenim putem isporuče u pojas Gaze.

Organizatori su najavili da se neće suprotstaviti izraelskim vojnicima ako se ukrcaju na brod, odnosno da se neće protiviti ako budu zaustavljeni i da im je cilj da privuku pažnju na blokadu.

Portparol izraelskog ministarstva vanjskih poslova Endi David označio je putovanje broda "Irena" politički motivisanom provokacijom.

Jedan od putnika je Rami Elhanan, Izraelac čija je kćerka Smadar ubijena zajedno s još četiri osobe u samoubilačkom bombaškom napadu u jednoj robnoj kući u Jerusalemu. On smatra da je njegova moralna dužnost da radi za podršku Palestincima u Gazi jer je pomirenje najsigurniji put do mira.