Meksički zaliv
0

British Petroleum uspješno presjekao oštećenu cijev

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kompanija British Petroleum (BP) saopštila je danas da je uspješno odsjekla oštećeni dio cijevi u okviru pokušaja da zaustavi curenje nafte iz bušotine u Meksičkom zalivu.

Sječivo sa dijamantskim vrhom zaglavilo se tokom akcije na dubini od 1 600 metara, ali je britanski energetski gigant dovršio posao primjenom grubljih sredstava.

Upotrebljen je alat koji podsjeća ne velike makaze i ne pravi precizan rez, ali je posao obavljen, izjavio je admiral američke obalske straže Tad Alen.

Alen, koji je zadužen za nadgledanje operacije zatvaranja bušotine, rekao je da je ovim ostavren "veliki napredak“ ka krajnjem cilju.

Stručnjaci će sada pokušati da postave poklopac radi prihvatanja i preusmjeravanja nafte koja sada nekontrolisano curi u more.

 BP je prethodno bezuspješno pokušao da zatvori bušotinu tonama teškog mulja pomiješanog sa cementom. 

Stručnjaci ove komapnije izjavili su da je jedino trajno rješenje kopanje dvije paralelne bušotine, radi preuzimanja svih količina nafte iz nalazišta, i da će to biti obavljeno do sredine avgusta.
Predsjednik SAD Barack Obama sutra će treći put obići ugroženo područje Meksičkog zaliva, objavila je Bijela kuća.

Američke vlasti procjenjuju da se svakog dana u more izlije između 12 i 19 hiljada barela nafte. To znači da se najmanje 20 miliona galona nafte izlizlo od eksplozije na naftnoj platformi BP-a 20. aprila.