Svijet
0

Britanski ministar "ne bi prolio suzu" da Britanija napusti EU

FENA
Ministar u britanskoj vladi na koga tipuju kao na potencijalnog naslijednika premijera Davida Camerona na čelu Konzervativne stranke izjavio je u četvrtak da ne bi prolio suzu ako Britanija napusti Evropsku uniju.

Cameron je obećao pokrenuti nove pregovore o britanskim vezama s blokom prije održavanja referenduma o članstvu u 2017. godini, ukoliko njegova stranka poobjedi na izborima 7. maja za koje mnogi smatraju da će bizi neizvjesni, prenosi Reuters.

Upitan na ručku organiziranom za novinare da li će proliti suzu ako Brirtanija napusti EU, ministar kulture Sajid Javid je izjavio: Najbitnija stvar je da britanski narod ima pravo izbora. Da li bih prolio suzu? Ne".

Promjene koje je tražio Cameron, koji je izjavio da se zalaže za ostanak Britanije u reformiranoj EU ali da neće odbaciti ništa ako pregovori budu neuspješni, uključuju dodatne rezove broja migranata koji imaju pistup britanskom sistemu socijalne zaštite i smanjenje regulative za poslovne aktivnosti.

"Imamo mnogo razloga da budemo veoma uvjereni u planove koje Konzervativci imaju u ponovnim pregovorima. Kada, međutim, dođemo do tih promjena i nakon toga referenduma, ništa ne bi trebalo biti odbačeno sa stola", izjavio je Javid, bivši investicijski bankar.