Misleći da je ratni zločinac
0

Britanska policija uhapsila slikara Mileta Bosnića

Sarajevo-x.com
Mile Bosnić
Mile Bosnić
Britanska policija uhapsila je jednog slikara i dekoratera i držala ga u pritvoru četiri sedmice misleći da se radi o ratnom zločincu Miletu Bosniću. Ipak, pokazalo se da slikara Bosnića sa optuženikom za ratne zločine veže jedino isto ime i prezime.

Bosnić je u razgovoru sa novinarima Daily Maila rekao da mu je policija upala u kuću i rekla da ga terete za ubijanje ljudi, njihovo mučenje i pljačku hrvatskog stanovništva početkom devedesetih godina.

Jedan policajac mu je rekao da za njim tragaju posljednje četiri godine.

Policija je insistirala na zvaničnom zahtjevu za izručenje Republike Hrvatske zbog ratnog zločina koje je on počinio u općini Slunj kao visoki funkcioner SDS-a i tzv. republike srpske krajine.

Našao bi se na sudu da njegov advokat nije tvrdio da su uhapsili pogrešnog čovjeka, koji ima isti identitet kao Bosnić za kojim se traga.

Proveo je 12 dana u zatvoru u Londonu dok ga vlasti nisu pustile na slobodu. Policija je bila uvjerena da se radi o pravom čovjeku. Njegova lična karta i otisak prstiju nisu odgovarali imenjaku za kojim srpske vlasti tragaju.

Mile Bosnić je osoba koju zbog ratnog zločina traže hrvatske vlasti i protiv kojeg je pred Županijskim sudom u Karlovcu 20. juna 2003. pokrenut sudski postupak u odsutnosti.

Optužnica Mileta Bosnića tereti da je početkom 90-ih godina na području općine Slunj, kao visoki dužnosnik SDS-a i tzv. republike srpske krajine naredio nečovječno ponašanje prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti koje se provodilo ubijanjem, protupravnim pritvaranjem i protjerivanjem te oduzimanjem i uništavanjem imovine.

Za njim je iz zagrebačkog ureda Interpola raspisana potjernica na osnovu koje je Bosnić i uhapšen u Engleskoj.

"Ovo što se desilo je nevjerovatno. Vjerovao sam da je Britanija bila naše utočište. Cijela moja porodica radi i mi ne tražimo beneficije, već živimo tiho i mirno", rekao je Bosnić na lošem engleskom jeziku preko svoje kćerke Biance.

On kaže da je zbog nekih nepoznatih zvaničnika iz Hrvatske bio izvučen iz kuće, dok su njegova žena djeca to gledala, nakon čega je zatvoren.

On je prvi put prije četiri godine čuo da postoji čovjek sa istim imenom kojeg traže zbog zločina. Iz zatvora je pušten 6. aprila, nakon što se ispostavilo da se radi o pogrešnom Miletu Bosniću.