Svijet
0

Britanska policija traga za počiniocima napada u Glasgowu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Policijski zvaničnici Velike Britanije pojačali su intenzitet potrage za terorističkom grupom za koju smatraju da je usko vezana za al-Qaidu, a koja je odgovorna za subotnji napad na aerodrom u Glasgowu. Policija je objavila najveći nivo uzbune i radi punim snagama kako bi uhapsila odgovorne.

Subotnji napad automobilom bombom na glazgovskom aerodromu, poslije neuspjelih sličnih napada u Londonu, označio je početak organizirane terorističke kampanje u Britaniji, smatraju vodeći nacionalni mediji.

Britanski premijer Gordon Brown kazao je "da nije izvjesno da li se radi o ljudima koji imaju veze sa al-Qaidom". Također je upozorio svoje sugrađane da "se radi o dugotrajnoj i održivoj prijetnji" s kojom se njihova država suočava.

"Nećemo kukati, nećemo dozvoliti da nas isprepadaju i nećemo dozvoliti da neko remeti naš način života", kazao je Brown u intervjuu za nacionalnu televiziju.

Jedan zvaničnik iz odjela za nacionalnu sigurnost kazao je da iza napada na aerodrom u Glasgowu vjerovatno stoji jaka i dobro organizovana mreža, ali nije mogao govoriti o tačnom identitetu terorističke jedinice odgovorne za napade iako su dvojica osumnjičenih još jučer privedeni.

"To nisu ljudi koji kod sebe uvijek imaju ličnu dokumentaciju ili koji koriste svoj pravi identitet", kazao je zvaničnik čije ime ne smije biti objavljeno zbog osjetljivosti cjelokupnog slučaja.

Britanski dnevnici su objavili špekulacije da su uhapšeni liječnici, ali policija nije potvrdila ove navode niti dala informacije o porijeklu privedenih.

Velika Britanija je nivo prijetnje od terorizma okarakterisala kritičnim, a visoki dužnosnici iz SAD-a obećali su pomoć koja se već sprema za put u Veliku Britaniju.

Američki predsjednik George Bush izjavio je da suosjeća sa Britancima te da se nada da će uspjeti dobiti bitku protiv terorizma. "Ovaj događaj je pokazatelj da se borba protiv ovih ekstremista nastavlja", kazao je Bush.