Svijet
0

Britanska kraljevska garda strahuje od terorističkog napada

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanski mediji pišu kako je kraljevska garda zbog terorističkih prijetnji pojačala mjere sigurnosti u blizini kraljevskih palata i rezidencija.

Listovi Mail on Sunday i Sunday Mirror u današnjim izdanjima izvještavaju kako su zbog mogućih terorističkih prijetnji počasne kraljevske straže ispred palata i rezidencija povučene u unutrašnjost predvorja, a da na nekoliko mjesta pored njih stražare i pripadnici antiterorističkog tima.

Isti izvori tvrde da se strahuje kako bi upravo kraljevska garda mogla biti meta napada ili kidnapovanja od terorističkih organizacija. Stražari u palatama St. James i Clarence House zaštićeni su metalnom ogradom, a na turistima otvorenim lokacijama im podršku pružaju i naoružani pripadnici antiterorističkih timova.

Neimenovani zvaničnik je za Sunday Mirror kazao da je IDIL svjestan da ne može kidnapovati ili nauditi članovima kraljevske porodice, te da postoje obavještajna saznjanja da bi pripadnici kraljevske garde mogli biti meta napada.

Pojačane mjere sigurnosti neće uticati na redovnu stražu u Buckinghamskoj palati, jer tamošnja straža svakako boravi u ogradom odvojenom prostoru.