Svijet
0

Britanija neće odrediti rok za povlačenje snaga iz Afganistana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska vlada neće postavljati rok za povlačenje svojih snaga iz Afganistana, rekla su u subotu afganistanskim dužnosnicima u Kabulu tri britanska ministra.

U Afganistan je stigao ministar vanjskih poslova William Hague, ministar odbrane Liam Fox i ministar za međunarodni razvoj Andrew Mitchell, javio je Reuters.

Oni su tokom razgovora s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem istaknuli da je Afganistan "najvažnije pitanje britanske vanjske politike".

Hague je novinarima rekao da Britanija ne razmišlja o "proizvoljnom ili vještačkom roku" povlačenja svojih snaga iz Afganistana. On je potvrdio da se užurbano procjenjuje situacija u toj zemlji, ali ne zbog odluke da li treba podržati tu operaciju, već kako je podržati u budućnosti.

Mitchell je istaknuo da je jačanje afganistanske vlade od "vitalnog značaja", a Fox da nije moguće odrediti datum za povlačenje jer je u pitanju jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, a da će pomoć koja joj je potrebna za obnovu i razvoj biti dugoročna.

Britanija u Afganistanu ima 9.500 vojnika. Druga je po broju vojnika u međunarodnim snagama koje su u Afganistanu od 2001. godine. Najviše vojnika ima SAD, a poslije Britanije je Njemačka.

Do sada je u Afganistanu poginulo 285 britanskih vojnika.

Tokom dana afganistanska policija otkrila je skrovište oružja u predgrađu Kabula s nekoliko stotina raketa. Pretpostavlja se da je to oružje bilo namijenjeno za napade tokom tradicionalnog mitinga mira - džirga - koji će se održati sljedeće sedmice.

Britanska agencija podsjeća da su rakete "omiljeno" oružje pobunjenika jer se mogu ispaliti s daljine od 20 kilometara od cilja napada, a mogu se iskoristiti i za pravljenje eksplozivnih naprava.

Blagdan džirga se održava 29. maja. Tada će se okupiti više tisuća plemenskih starješina i afganistanskih dužnosnika koji će pokušati pronaći način kako bi talibanske pobunjenike uvjerili da prihvate mirovne pregovore.