Preliminarni rezultati
0

Britanci na referendumu odbacili promjenu izbornog sistema

FENA
Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma o promjeni izbornog sistema za nacionalni parlament, odnosno njegov Donji dom, velika većina Britanaca je glasala protiv tog plana.

Nakon više od 90 posto prebrojanih glasova s referenduma održanog u četvrtak, plan je odbacilo nešto više od 68 posto birača, prenijele su agencije.

Konzervativci su željeli zadržati postojeći većinski sistem koji favorizira velike stranke, a njihovi koalicijski partneri su se zalagali za alternativni izborni sistem.

Opozicijski laburisti su bili podijeljeni u ovom pitanju, ali je njihov lider Ed Miliband bio za reformu.

Članovi parlamenta se trenutno biraju po takozvanom većinskom sistemu gdje kandidat koji dobije najviše glasova u jednoj izbornoj jedinici biva izabran bez obzira o kojem se postotku podrške radi.

Prema "alternativnom izbornom sistemu", koji se predlaže na referendumu, birači rangiraju kandidate brojevima "jedan", "dva" i nadalje, a biva izabran onaj kandidat koji dobije više od 50 posto glasova kao prvorangirani kandidat.

Ako nijedan kandidat ne dobije više 50 posto glasova, kandidat s najmanje glasova je eliminiran, a njegovi glasovi dodjeljuju se drugorangiranom kandidatu. Proces se nastavlja dok jedan kandidat ne dobije bar 50 posto glasova u toj rundi.