Svijet
36

Brexit, terorizam, rasizam i pokušaj državnog udara: Mjesec dana koji ćemo pamtiti

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Proteklih mjesec dana u svijetu obilježili su događaji koji su značajno poremetili "svjetski bioritam", donijevši strah među građane, nepovjerenje, maksimalno aktualizirajući teme poput rasizma, nasilja i želje za prevlašću.

Prije tačno mjesec dana svijet, a prije svega Britanci ostali su šokirani objavljivanjem rezultata referenduma, gdje su građani Velike Britanije izglasali da žele napustiti Evropsku uniju, i to nakon 43 godine članstva.

Odluka koju su teško očekivali i najveći optimisti tzv. Brexita ostali su zapanjeni rezultatima referenduma. Ipak, glas građana mora se poštovati, tako da će jedna od ključnih članica EU-a u narednih nekoliko godina napustiti Uniju. Ta odluka značila je i ostavku doskorašnjeg premijera Velike Britanije Davida Camerona, kojeg je nedavno na toj funkciji zamijenila Theresa May.

Vijest da će Velika Britanija napustiti EU automatski je za sobom povukla brojna pitanja o budućnosti Unije, ali i naglasila nepovjerenje i nedoumice, na koji način će se ta odluka odraziti na Evropu.

U vrtlogu tema o Brexitu koje su dominirale krajem prošlog mjeseca, u Istanbulu se dogodio novi teoristički napad. Dvije eksplozije odjeknule su na aerodromu Atatrurk, a ubijeno je više od 40 osoba. Odgovornost za napad je preuzeo IDIL, što je bio još jedan u nizu terorističkih napada u Istanbulu od početka ove godine.

IDIL-ovi teroristi bili su aktivni i u Bagdadu i 3. jula u samoubilačkim napadima ubili 70 osoba.

Početak jula obilježila su ubistva i u SAD-u, kada su prvo u Minnesoti ubijena dva Arfroamerikanca, a nakon toga u Dallasu i pet policajaca, kao vid osvete zbog ubijenih mladića u Minnesoti. Sva ta događanja ponovo su naglasila rasnu netrpeljivost, koja je nažalost još uvijek vidljiva u SAD-u, a koja se ogleda u direktnim obračunima građana i policije već nekoliko godina širom zemlje.

I kada se činilo da se Francuska konsolidovala nakon terorističkog napada u Parizu i sa sigurnosnog aspekta uspiješno organizirala Evropsko nogometno prvenstvo, na dan proslave Dana Bastille, 14. jula, u Nici se dogodio novi teroristički napad.

Napadač je kamionom vozio glavnim šetalištem u Nici i ubio 84, a ranio 18 osoba, prije nego je zaustavljen u policijskoj akciji. Odgovornost za napad ponovo je preuzeo IDIL, a novim napadom kao da su željeli poručiti Evropi da su još uvijek prisutni i da će biti konstantna prijetnja širom Starog kontinenta.

I kada se činilo da ne može gore, u pokušaju državnog udara u Turskoj stradalo je više od 290 osoba. Prema zvaničnim informacijama dio turske vojske pokušao je izvršiti državni udar i zbaciti aktuelnu vlast koju predvodi AK partija i predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Svijet je ponovo gledao brutalne scene nasilja, tenkove na ulicama i uplašene građane koji mole za mir.

Kulminaciju nemilih scena kojima je svijet svjedočio u proteklih mjesec dana obilježio je napad u tržnom centru u Minhenu, kada je 18- godišnji mladić izvršio napad, nasumično pucajući na građane i tom prilikom ubivši devet osoba, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Dok države analiziraju uzroke napada, osmišljavaju sigurnosne politike, organiziraju konferencije i okrugle stolove, podižu ograde na granicama, o žrtvama koje su stradale zbog nečijih ideala sve manje se govori.

U međuvremenu, jedino što ostaje jeste nada da će u narednim mjesecima i godinama građani živjeti u sigurnijem svijetu i sa manje straha bez obzira na vjeru, naciju ili neko opredjeljenje.