Svijet
32

"Brak iz pakla": Boko Haram i IDIL planiraju napraviti savez?

Klix.ba
Pripadnici Boko Harama i IDIL-a poznati su po svojim okrutnim zločinima koji iz dana u dan šokiraju svijet. Prema saznanjima CNN-a, Boko Haram iz Zapadne Afrike planira stupiti u savez sa Islamskom državom.

Posmatrači Boko Harama izvjestili su da pripadnici ove grupe koja "sije" strah u Zapadnoj Africi, sve češće kopiraju zločine IDIL-a, od kamenovanja žrtava do odrubljivanja glava onima koji se nađu na teritorijama koje osvajaju. Također, koriste društvene mreže kako bi "promovisali" svoje ideje.

U nedjelju je Afriqiyah Media, stranica Boko Harama, podijelila seriju tvitova u kojima podržavaju IDIL, a već ranije su objavili svoj pakt sa IDIL-om u decembru. "Imamo sretnu vijest. Grupa Shurah vijeća je u fazi razmatranja i savjetovanja i uskoro ćemo vam saopćiti njihovu odluku o ulasku u respektabilni savez sa kalifatom Abu Bakra al-Baghdadija, Allah ga sačuvao", stoji u obavijesti Boko Harama od 9. februara.

Eskperti i posmatrači tvrde kako Boko Haram ubrzano korača prema ovom savezu i da je pitanje vremena kada će do njega doći.

Obje grupe "bore se protiv kršćana i korumpiranih muslimana koji prate put kršćana", te ih uzimaju za taoce koje javno ubijaju.

Boko Haram je počeo koristiti simbole IDIL-a u medijskoj produkciji i operacijama. Također, podigli su i njihovu zastavu na granici Nigerije sa Kamerunom.

Predstavnici IDIL-a za sada šute o svemu ovome. Možda zbog toga što su svjesni da Boko Haram ima veze s Al Qaidom s kojom se IDIL bori za prevlast. No, neki ugledni članovi ovog kalifata su izrazili svoju podršku mogućem savezu.

Direktor Američkog državnog centra za protuterorizam Nicholas Rasmussen kazao je Kongresu kako je "komunikacija između Boko Harama i drugih terorističkih partija sa sjeverozapada Afrike i sa IDIL-om povećana".

Ukoliko bi došlo do saveza, IDIL bi se proširio na Kamerun, Čad i Niger što bi ih približilo Tunisu i Libiji u kojima IDIL ima pristalica. Između 2.500 i 3.000 Tunižana otputovalo je u Irak i Siriju kako bi im se pridružili.

Zapadni mediji ovaj mogući pakt nazvali su "brakom iz pakla".