U istragu uključeni strani forenzičari
70

Bosanka brutalno ubijena u Tripoliju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedno od najbrutalnijih ubistava u posljednje vrijeme u Libiji desilo se proteklog mjeseca u glavnom gradu ove zemlje - Tripoliju. Naime, 21. novembra tamo je svirepo ubijena Bosanka Šemsa Kuduzović.

Ubistvo Šemse Kuduzović skoro da je prošlo nezapaženo u tamošnjim medijima. Ubijena je u rezidencijalnom dijelu Tripolija i, prema pisanju portala Libyaherald.com, policijska istraga nagovještava kako je ovu bivšu 65-godišnju farmaceutkinju ubio neko od njenih uposlenika, koji su radili na imanju na kojem je Kuduzović imala oko 40 raznih vrsta životinja.

Šemsin prijatelj kazao je kako bi motiv za ubistvo mogao biti novac koji je dobila nekoliko dana prije od svojih kćerki.

"Šemsa je bila u penziji i živjela je zahvaljujući pomoći svoje porodice. Za brigu o životinjama unajmljivala je migrante i potpune strance", kazao je Šemsin prijatelj za navedeni portal.

Na mjestu ubistva pronađeni su dokazi pljačke. Policija Tripolija uhapsila je jednu osobu koja se dovodi u vezu sa ubistvom, iako su pronađeni otisci više osoba, a u cijeli slučaj ubistva uključeni su i strani forenzičari.

Kuduzović se, piše Libyaherald.com, dovodila u vezu sa tamošnjim vladajućim režimom i njena kćerka koja živi na Malti molila ju je da se preseli i na taj način izbjegne "tešku situaciju". Ali, još uvijek nisu uspjeli dokazati da je bila pripadnica Gadafijevog režima i grupe koja se protivila NATO-ovoj intervenciji u toj zemlji.

Međutim, ova Bosanka odbila je napustiti Libiju, prvenstvo zbog toga što nije htjela ostaviti svoje ljubimce na milost i nemilost drugima.

Šemsa je posljednjih 16 godina provela u spašavanju napuštenih pasa i mačaka koje je udomljavala. Grupa libijskih i stranih volontera pokrenula je akciju preko Facebooka, gdje traže potencijalne udomitelje za nekoliko ljubimaca koji su ostali nakon ubistva.

Brzo su uspjeli pronaći dom za polovinu životinja, ali ostalo je još osam mačaka i 15 pasa.