Svijet
210

Bosanka Arminka Helić među najutjecajnijim britanskim desničarima

Klix.ba
Arminka Helić u društvu Ban Ki-moona, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija
Arminka Helić u društvu Ban Ki-moona, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija
Ugledni list The Daily Telegraph napravio je listu 100 najutjecajnijih britanskih desničara. Na listu je uvrštena i dr. Arminka Helić, viša savjetnica i zamjenica šefa kabineta ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea.

Helić je stručnjak za vanjsku politiku i članica Konzervativne stranke Velike Britanije te osoba koja je veoma utjecajna kod Haguea. Na trenutnoj poziciji se nalazi od 2006. godine, a u stranci je od 1999. godine.

The Daily Telegraph je opisuje kao osobu od povjerenja ministra vanjskih poslova Velike Britanije i jednu od najutjecajnijih osoba među političarima kada je riječ o vanjskoj politici.

Arminka Helić rodom je iz Gračanice, a BiH je napustila '90-ih. Poznata je kao poliglota i svršenica uglednog Oxforda. Daily Mail ju je opisao kao "Hagueovu plavooku muslimansku emigranticu".

Britanski mediji vjeruju da je upravo zbog nje Hague promijenio mišljenje kada su u pitanju Izrael i napadi na Liban 2006.

Upravo je ona bila posrednica u susretu Angeline Jolie i Williama Haguea, koji su udružili snage u kampanji protiv zlostavljanja žena. Srbijanski mediji sklapali su konstrukcije da Helić predvodi bošnjački lobi u vladi premijera Davida Camerona.

Prvi na listi najutjecajnijih desničara je Ed Miliband, lider Laburističke partije. Na listi su još, između ostalih, i političari poput Eda Ballsa, Lena McCluskeyja, Harriet Harman, Yvette Cooper, Alex Salmond, Owen Jones, Marc Stears, Andy Burnham, Chuka Umunna...