Svijet
7

Bosanci u St. Louisu grade repliku sarajevskog Sebilja

Klix.ba
Sebilj će biti izgrađen u srcu bh. zajednice u St. Louisu
Sebilj će biti izgrađen u srcu bh. zajednice u St. Louisu
Nakon višemjesečnih pregovora sa lokalnim vlastima, planiranja i skupljanja donacija, gradnja replike sarajevskog Sebilja u američkom St. Louisu počet će danas. Kamen-temeljac položit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U ovom gradu živi preko 70.000 građana BiH i mjesto gdje će sebilj biti izgrađen ima najveću populaciju Bosanaca i Hercegovaca koji su u St. Louis stigli u toku i poslije rata.

Novac za gradnju prve replike jednog od simbola Sarajeva u Sjedinjenim Američkim Državama bit će prikupljan na večerašnjoj donatorskoj večeri koja će biti održana u restoranu Grbić, a kojoj će prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva naše zemlje.

Početkom ove godine, gradonačelnik St. Louisa Francis G. Slay primio je delegaciju bh. građana koji su pokrenuli inicijativu gradnje sebilja na križanju ulica Gravois i Morganford, dijelu grada poznatijem kao "mala Bosna".

Arhitekt Adnan Omeragić stoji iza idejnog rješenja sebilja
Arhitekt Adnan Omeragić stoji iza idejnog rješenja sebilja

Sadik Kukić, predsjednik Bosanske privredne komore u St. Louisu, kazao je tom prilikom da će sebilj biti spomenik egzistenciji bh. građana u Americi kao i podsjetnik budućim generacijama na uspješnu integraciju. Arhitekt projekta čija bi izgradnja trebala koštati oko 90.000 dolara je Adnan Omeragić.

On je kazao da će iz sebilja koji bude izgrađen teći voda baš kao iz onog originalnmog koji se nalazi na Baščaršiji.

Gradonačelnik St. Louisa Francis G. Slay u potpunosti je podržao gradnju sebilja
Gradonačelnik St. Louisa Francis G. Slay u potpunosti je podržao gradnju sebilja

I sam gradonačelnik bio je pozitivno iznenađen idejom i samim projektom, te je inicijatorima gradnje pružio svu moguću podršku i zadužio članove svog kabineta da se aktivno uključe u gradnju sebilja u St. Louisu.

Anela Barbanell, sekretraica Bosanske privredne komore, kazala je da će sebilj graditi bosanske firme iz tog američkog grada te će se na taj način uštedjeti novac.