Svijet
99

Bosanac Mirza Karjašević poručio danskim vlastima: Ne možete me zaustaviti da se vraćam

Klix.ba
Mirza Karjašević
Mirza Karjašević
Životna priča Bosanca Mirze Karjaševića tema je dokumentarnog filma koji se snima u Danskoj, odakle je ovaj 26-godišnjak nekoliko puta deportovan.
Mirza Karjašević
Mirza Karjašević

Nakon što je prije 18 mjeseci prvi put deportovan zbog sukoba sa zakonima i nekoliko počinjenih krivičnih djela, Karjaševiću je zabranjen ponovni ulazak u Dansku, gdje ima nevjenčanu suprugu i djecu.

Međutim, kako navode danski mediji, on konstantno pronalazi puteve da uđe u tu zemlju kako bi vidio porodicu.

"Naravno da sam bio sa svojom djecom i bio je lijep osjećaj ponovo se igrati s njima", kaže Karjašević, koji sa 21-godišnjom Camillom Pedersen ima dvoje djece.

"Tri puta sam dolazio ilegalno jer ne mogu bez svoje djece, djevojke i porodice. I ponovo ću to uraditi", dodao je Mirza koji je u Dansku stigao sa roditeljima kada je imao 11 godina.

Nakon nekoliko pljački osuđen je na zatvorsku kaznu od šest i po godina. Zbog ilegalnih ulazaka proveo je u zatvoru 20 dana. Drugi put morao je izdržavati kaznu od 40 dana u zatvoru, a treći put osuđen je na dvomjesečnu zatvorsku kaznu.

Njegova djevojka Camilla kaže da nije uredu to što je Mirzi zabranjen ulazak u Dansku.

"Razumijem da nije uredu to što radi i razumijem kaznu. Ali, teško nam je, jer sve što ima je ovdje", kazala je Camilla.

Danski mediji navode da je Karjašević dva puta opljačkao banku i zlataru.

Kako su nam potvrdili u Ambasadi BiH u Danskoj, on je tri puta deportovan iz te zemlje.

U dokumentarnom filmu koji se snima, 26-godišnji Bosanac priča svoju stranu priče, kako doživljava cijelu situaciju, zatvorske dane, na koji način je dolazio u Dansku...

Prema tamošnjim policijskim izvještajima, više od 50 posto osoba kojima je zabranjen ulazak u Dansku se ponovo vraćaju u tu zemlju.

Iz godine u godinu ta brojka se povećava. Tako je, na primjer, u 2011. godini zabranu ulaska u Dansku prekršilo 368 osoba. Već naredne godine 435 osoba pokušalo se vratiti u zemlju iz koje su deportovani. Prošle godine je 476 osoba prekršilo ovu zabranu.

U policiji su uvjereni da ima mnogo više osoba koje su se vratile u Dansku i pored zabrane ulaska.

"Postoji i crna statistika u ovom segmentu. Mnogo je više onih koji su uprkos zabrani došli u Dansku da žive ili počine nova krivična djela", kazao je policijski inspektor Tormod Christensen.

Najviše povratnika, navodi, dolazi iz zemalja istočne Evrope.