Financial Times
0

Bolje rasipni Grci nego štedljivi Nijemci

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačkog ministra finansija Wolfganga Schaeublea više zanima stabilnost od rasta, ističe u utorak u uredničkom komentaru Financial Times osvrćući se na mogućnost formiranja evropskoga monetarnog fonda.

Schaeuble želi ustanoviti nove mehanizme za ekonomski nadzor i saradnju, da bi, kako je sam rekao, sačuvao unutarnju ravnotežu eurozone. U svjetlu grčke dužničke krize Berlin to vidi kao razuman potez – ostatak svijeta vidi samo stagnaciju.

Kada bi Evropa uspjela zauzdati rasipništvo rasipnika, a da pritom ne potakne štediše da troše, budućnost bi bila vrlo mračna, smatra Financial Times.

Evropi je potrebno tijelo koje ne samo da kažnjava dužnike već potiče zemlje koje to sebi mogu dozvoliti da troše, kako pretjerana štedljivost ne bi izazvala ekonomsku depresiju.

Evropski monetarni fond je proizvod evropske taštine, ocjenjuje list.

Evropljani ne podnose ideju da neku zemlju eurozone iz finansijskih teškoća mora izvlačiti Međunarodni monetarni fond, sa sjedištem u Washingtonu, ali ta vrsta preosjetljivosti nije dobar razlog za institucionalne inovacije.

Bude li novo tijelo uspostavljeno, trebalo bi da se bavi pravim problemima monetarne unije.

Evropski monetarni fond, zasnovan na štedljivosti kao neprikosnovenom principu predstavljao bi razornu pogrešku. Štedljiva Njemačka još bi više opteretila eurozonu od rastrošna Grčke, ocjenjuje Financial Times.