Svijet
27

Bojkot i ludilo za Netayahuom: Kontroverzni govor cijepa Ameriku na dva dijela

Piše: Irvin Pekmez
"Nikada se ništa slično nije desilo: opoziciona partija je organizovala posebnu sjednicu u zakonodavnom tijelu države kako bi strani lider pokušao promijeniti zvaničnu politiku države".
Foto: AFP
Foto: AFP

Ovako piše jedan od najutjecajnijih američkih online magazina Slate na dan dolaska izraelskog premijera Benjamina Netayahua u Washington, kako bi se obratio predstavnicima i senatorima Kongresa SAD-a.

Odgovor na presedan došao je uglavnom iz administracije predsjednika Baracka Obame, tačnije iz Demokratske partije, čiji su predstavnici redom otkazali svoje prisustvo govoru koji je zakazan danas u 17 sati po našem vremenu.

Do sada su čak 53 predstavnika i senatora iz oba doma Kongresa otkazali dolazak uprkos pozivu predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Republikanca Johna Boehnera, a među njima su Walter Jones, Luis Gutierrez, Elizabeth Warren i Al Franken.

Foto: AFP
Foto: AFP

Predstavnici koji su odlučili da ne prisustvuju današnjem obraćanju izraelskog premijera uglavnom dolaze iz dijelova SAD-a koji imaju više crnačkog stanovništva u odnosu na jevrejsko, piše Washington Post.

Dva demokratska predstavnika iz New Yorka koji neće doći u Capitol Hill Charles Rangel i Gregory Meeks članovi su Kongresnog afroameričkog kluba i smatraju se najvećim saveznicima predsjednika Baracka Obame.

Ipak, list Democrat And Chronicle ističe kako će predstavnicima iz države New York biti teže ne pojaviti se na Kongresnu upravo zbog velikog broja jevrejskog stanovništva u državi.

Foto: AFP
Foto: AFP

Pojedini predstavnici Republikanske partije iskoristili su najavljena prazna mjesta kako bi na zasjedanje pozvali redom izraelske lobiste i predstavnike jevrejske zajednice.

Politički komentator Rush Limbaugh tvrdi da je utrka za propusnicama koje vode ka današnjem govoru znak da je Netanyahuov nastup najveći u modernoj američkoj historiji.

Svaki član Kongresa, iz bilo kojeg doma, dobio je po jednu dodatnu kartu, a Republikanci su odlučili unijeti dodatni napor kako bi iskoristili sve slobodne ulaznice. Jedan od njih je i Tim Walberg, koji je za Washington Times rekao kako mnogo ljudi želi ući i slušati Netanyahua.

Foto: AFP
Foto: AFP

Kontroverzni govor dolazi dvije sedmice prije izbora u Izraelu, a protokol Bijele kuće zabranjuje bilo kakav susret sa stranim liderima u čijim se državama uskoro održavaju izbori, kako bi se spriječio dojam predizborne kampanje.

Glavno izraelsko državno tijelo za kontrolu izbora naredilo je televizijskim i radijskim stanicama da signal prenosa govora primaju sa zakašnjenjem od pet minuta, kako bi mogli urediti eventualne predizborne poruke.

Netanyahu je jučer obznanio kako ne želi uzrokovati politički rascjep u SAD-u, ali kako želi odaslati poruku o zabrinutosti zbog iranskog nuklearnog programa.

Foto: EPA
Foto: EPA

U vrijeme njegove posjete SAD-u, Netanyahu ignoriše pokušaje pregovora između SAD-a i Irana kako bi se stalo ukraj tenzijama. Sam Obama je izjavio kako postoje dobre šanse za sklapanje sporazuma sa Teheranom nakon kojeg bi nuklearni program bio pauziran najmanje godinu dana.

Netanyahuov pogled je različit s obzirom na to da on smatra da se Iranu u potpunosti mora oduzeti sposobnost razvoja atomske bombe.