Ključna faza
43

Bjeloruski KGB-ovci uvjereni: Do prekretnice u ratu u Ukrajini moglo bi doći od novembra

V. K.
Ruski vojnici nakon mobilizacije prolaze obuku (Foto: EPA-EFE)
Ruski vojnici nakon mobilizacije prolaze obuku (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko najavio aktivnije učešće bjeloruske vojske na granicama s Ukrajinom, oglasio se i šef KGB-a ove države koji se osvrnuo na stanje ruskih trupa.
Šef Komiteta državne sigurnosti Bjelorusije Ivan Tertel rekao je kako bi prekretnica u ratu u Ukrajini mogao biti period između novembra i februara.

"Ako Ruska Federacija izvrši kvalitetnu mobilizaciju, obezbijedi trupe tehničkim sredstvima i naprednim oružjem, tada će nerpijateljstva ući u ključnu fazu", rekao je Tertel.

Prema riječima zvaničnika bjeloruskog KGB-a u tom periodu, ukoliko se ostvare prognoze, Rusi bi trebali dodatno učvrstiti položaje koje su zauzeli do sada kako na istoku tako i na jugu Ukrajine, u regijama koje su nelegalno anektirane u sastav Ruske Federacije.

Bjeloruski zvaničnici počeli su aktivnije razgovarati o ratu u Ukrajini nakon što je predsjednik države Aleksandar Lukašenko s Vladimirom Putinom dogovorio raspoređivanje zajedničkih vojnih trupa na južnim granicama Bjelorusije, odnosno sjevernim granicama Ukrajine.

Tokom sastanka s generalima, Lukašenko je poručio kako zapadne zemlje mjesecima planiraju napad na Bjelorusiju.

"Zapad širi informaciju da će bjeloruska vojska direktno ući u sukob na teritoriji Ukrajine. Vojnopolitičko rukovodstvo NATO-a, a i jedan broj evropskih zemalja, otvoreno razmatraju opcije moguće agresije na našu zemlju. Njihov cilj danas nije da nas spriječe da se borimo na strani Rusije. Glavni cilj im je da nas uvuku u rat i da se istovremeno počnemo obračunavati s Rusijom", pojasnio je Lukašenko.