Ruski interesi
45

Bivši šef CIA-e: Moldavija je iduća na "nišanu" Vladimira Putina

D. Be.
David Petreus, bivši direktor CIA-e i bivši komandant američkih trupa u Afganistanu i Iraku, upozorio je da je Moldavija "na nišanu Vladimira Putina", s obzirom da je u Pridnjestrovlju stacionirano oko 1.500 vojnika ruske vojske.

Petreus je u intervjuu za CNN rekao da ako Rusija pobijedi u Ukrajini, Vladimir Putin neće stati na tome.

"Nema sumnje da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini. Pitanje je koliko će im vremena trebati da regenerišu svoje (vojne) snage da se rasporede negdje drugdje? Svakako, Moldavija će biti na nišanu. Na kraju krajeva, još uvijek ima oko 1.500 ruskih vojnika u tom pojasu zemlje, Pridnjestrovlju, u Moldaviji", rekao je bivši šef CIA-e.

U isto vrijeme, Petraeus, penzionisani general američke vojske, rekao je da bi Putin mogao skrenuti pažnju na baltičke države.

"Njegov cilj je oduvijek bio da ponovo stvori što je više moguće od bivšeg Sovjetskog Saveza ili možda čak i od bivšeg carskog carstva, sa njim (Putinom) kao carem", rekao je Petreus.

Estonska vanjska obavještajna služba upozorila je prije godinu dana da bi Rusija mogla izvršiti "vjerodostojan vojni pritisak" na baltičke države i da ih Rusija smatra "najranjivijim dijelom NATO-a".

Nedavno je Ured za reintegraciju Vlade Republike Moldavije saopštio da pažljivo prati situaciju u Pridnjestrovskoj regiji, nakon upozorenja da bi Tiraspolj 28. februara mogao zatražiti od Moskve da se pridruži separatističkom regionu sa Ruskom Federacijom.

Tiraspol je svjestan posljedica koje snosi u slučaju nepromišljenih koraka, rekli su moldavski zvaničnici.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, nema osnova vjerovati da bi se situacija u regionu mogla pogoršati", saopštile su vlasti Kišinjeva.