Zbog dubokih razlika
10

Bivši potpredsjednik turske vlade napustio Erdogana, ostavka na sve pozicije u AKP-u

M. N.
Recep Tayyip Erdogan i Ali Babacan (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan i Ali Babacan (Foto: EPA-EFE)
Bivši potpredsjednik Vlade Turske Ali Babacan dao je ostavku na sve pozicije u stranci predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana navodeći kao razlog duboke razlike u pogledu na smjer kojom stranka AKP ide.

Babacan je bio jedan od osnivača stranke, a u ostavci je istakao kako se racionalno i emocionalno razlikuje od AKP-a.

"Tokom posljednjih godina duboke razlike rodile su se između politika koje se provode u brojnim područjima i mojih vlastitih načela, vrijednosti i ideja", rekao je.

Bio je na funkciji dopremijera, ministra vanjskih poslova i šef pregovaračkog tima u pregovorima ulaska Turske u EU. Iako nije eksplicitno kazao da osniva novu stranku, većina očekuje da će tako biti u narednim mjesecima. U svojoj izjavi kazao je kako su Turskoj potrebni novi napori za njenu sadašnjost i budućnost.

"U stanju u kakvom se nalazimo, Turska treba novu viziju za budućnost. Ja i mnogi prijatelji osjećamo veliku i historijsku odgovornost prema takvom trudu", napisao je.

Istakao je kako je vjeruje da se svi problemi s kojima se Turska suočava mogu biti riješeni naporima široko rasprostranjenog tima.

"Svačiji cilj je unaprijediti reputaciju naše zemlje, povećate prosperitet i sreću našeg naroda i dati Turskoj budućnost koju za služuje. Ljudska prava, slobode, napredna demokratija i vladavina prava su naši principi. Radio sam za to od prvog dana kada sam ušao u politiku. Uz Božiju pomoć, nastavit ću tim putem", rekao je.

Ostavku je podnio mjesec dana nakon što je AKP doživio izborni neuspjeh na lokalnim izborima u Istanbulu, najteži izborni poraz Erdogana od dolaska na vlast 2002. godine, te dva dana nakon Erdoganove odluke da predsjedničkom uredbom smijeni guvernera centralne banke.