Novac za zakone
0

Bivši poslanik Evropskog parlamenta u zatvoru zbog mita

SRNA
Ernst Strasser
Ernst Strasser
Bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova i nekadašnji poslanik u Evropskom parlamentu Ernst Strasser osuđen je danas na četiri godine zatvora zbog uzimanja mita.

Strasser (56), član konzervativne Austrijske narodne stranke, jedan je od četiri poslanika koji su upleteni u aferu primanja novca u zamjenu za podršku određenim zakonima. Skandal je izbio 2011. godine.

On je podnio ostavku nakon što je britanski "Sunday Times" pisao da je Strasser prihvatio novac da bi predložio određene amandmane na zakone EU.

Njega su britanski novinari u tajnosti snimili, pošto su se predstavili kao lobisti, a Štraser je pristao da uzme pare u zamjenu za pružanje podrške određenim zakonima.

On je odbacio sve optužbe, ali je podnio ostavku uz objašnjenje da želi da zaštiti svoju stranku. Strasser je rekao da je pretpostavio da su lobisti lažni, ali da je igrao njihovu igru da bi vidio šta se krije iza svega.

Tužilaštvo je tvrdilo da je ovaj poslanik zatražio godišnje uplate od 100.000 eura da bi u Evropskom parlamentu lobirao za određena zakonska rješenja.

Tužilac Aleksandra Maruna izjavila je da je Strasser ovim postupkom "nanio veliku štetu evropskoj politici" i da zaslužuje da bude kažnjen zbog zloupotrebe povjerenja građana.

Strasser je bio austrijski ministar unutrašnjih poslova od 2000. do 2004. godine, a poslanik Evropskog parlamenta od 2009. do 2011. godine.