Svijet
0

Bivši francuski premijer dobio 100.000 eura za jedan dan na poslu

FENA
Dominique de Villepin (Foto: EPA)
Dominique de Villepin (Foto: EPA)
Bivši francuski premijer i šef diplomatije Dominique de Villepin dobio je bonus od 100.000 eura za odlazak u penziju tako što je jedan dan radio u Ministarstvu vanjskih poslova, prenosi danas britanski Daily Telegraph.

Pozivajući se na izvore bliske francuskom MIP-u, list piše da je De Villepin u septembru radio jedan dan kako bi dobio bonus sa šestocifrenim brojem.

Taj dan na poslu mu je omogućio pravo na dodatak penziji od 100.000 eura, što je odobrila socijalistička vlada.

Britanski list dodaje da nije uspio da dobije dodatna objašnjenja i detalje o davanju tako visokog novčanog podsticaja bivšem funkcioneru.

Ministarski izvori su naveli da sadašnji šef diplomatije Laurent Fabius "vjeroratno" treba da se usaglasi s tim i da De Villepin ne uživa posebne povlastice.

Dominique de Villepin (60) bio je blizak saradnik Jacquesa Chiraca i generalni sekretar predsjedništva od 1995. do 2002. godine, ministar spoljnih poslova od 2002. do 2004. godine, zatim ministar unutrašnjih poslova od 2004. do 2005.

Chirac ga je 2005. imenovao za predsjednika vlade, ali De Villepin, poslije optužbe za aferu "Klirstrim" odbija da se kandidira na predsjedničkim izborima 2007. i napušta funkciju premijera te iste godine, prenosi Beta.