Ko je na čijoj strani?
57

Bivši ambasador BiH za Armeniju: Sukob u Nagorno Karabahu može postati regionalni

FENA
Enver Halilović
Enver Halilović
Bivši ambasador BiH u Ruskoj Federaciji sa nerezidentnim pokrivanjem i Armenije Enver Halilović je, komentirajući najnovije sukobe između Armenije i Azerbejdžana, kazao da ono što je sada opasno jeste da se taj konflikt, lokani, transformira u jednu vrstu regionalnog sukoba, da dođe do sukoba ili miješanja susjednih zemalja u tom sukobu.

Halilović navodi da Armenija ima vrlo bliske političke odnose sa Iranom i Rusijom, a Azerbejdžan ima Tursku kao svoga strateškog partnera.

Zato je, ističe on, ta situacija danas vrlo osjetljiva i opasna u smislu prenošenja rata na ostale prostore, na cijelu regiju.

"Šta će se događati u ovom momentu vrlo je teško predvidjeti, ukoliko dođe do ozbiljnog miješanja u taj sukob spomenutih regionalnih sila. Ipak su to značajne tri sile - i Ruska Federacija i Turska i Iran. Onda to može da proizvede jedan širi regionalni rat, da proizvede jedan sukob", kazao je Halilović.

Činjenica je, dodao je on, da je Ruska Federacija vrlo zainteresirana za održanje republike Nagorno Karabah u tom položaju, sa takvim statusom kakav faktički jeste.

"Međutim, činjenica je da je to jedan 'čir' duboko u teritoriji Azerbejdžana. Postoji koridor, veza između Nagorno Karabaha i Armenije. Taj prostor koridora je vrlo često također pod vatrom s jedne i s druge strane. To postaje put, faktički, vrlo sumnjivih transakcija i kretanja roba i kapitala i onda je to jedan potencijalno opasan prostor, odnosno jedno vrlo neugodno žarište mogućeg potencijalnog rata u svakom momentu", smatra Halilović.

Podsjetio je da je u ranijem periodu na ovom području prekinut rat, ali političko rješenje, na žalost, nije nađeno nikada, uključujući i danas. Tako je došlo do stvarnja takozvanog "zaleđenog sukoba".

Halilović navodi da je, vojnički posmatrano, Azerbejdžan daleko moćnija država od Armenije i mnogo ima više izgleda na uspjeh u vojničkom smislu.

"Međutim, sva privreda Armenije je faktički pod kontrolom Rusije. Armenija je danas jedna vrlo nerazvijena kavkaska država sa vrlo niskim prihodom i sva njena politička i vojna i ostala privredna moć je vezana za današnju Rusku Federaciju", kazao je Halilović.