Svijet
143

Bisera Turković, bivša ambasadorica BiH u SAD-u: Trumpova Amerika bi bila agresivna

Piše: Irvin P.
Turković i Clinton
Turković i Clinton
Bisera Turković, bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, u razgovoru za Klix.ba iznijela je svoja zapažanja vezana za predsjedničke izbore u SAD-u i utjecaj njihovog rezultata na svijet i našu zemlju.

U scenariju pobjede republikanca Donalda Trumpa, Turković vidi novu Ameriku na čijem bi se čelu nalazio čovjek bez iskustava na međunarodnoj sceni.

"Bila bi to jedna Amerika sirovog neorealizma, agresivna prema drugima u ostvarivanju svog vlastitog interesa. Politička struktura i društveni interesi postavljaju parametre u okviru kojih se nosioci političke moći moraju kretati. Trump zbog pomanjkanja iskustava na međunarodnoj sceni vidi svijet manje kompleksnim nego što jeste i smatra da se Sjedinjene Američke Države mogu izolovati ukoliko je svjetska situacija loša", kazala je Turković.

Ogromne ovlasti predsjednika

S druge strane, dodaje bivša ambasadorica, u drugim dijelovima svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, cijeneći američke ideale i vrijednosti, postoje iščekivanja i nade o involviranju u rješavanju problema.

"Predsjednik SAD-a ima ogromne slobode kada je riječ o vanjskoj politici, ali sigurno da će na formiranje stavova imati značajan utjecaj njegovi savjetnici i Kongres sa svojim pravom i obavezom nadgledanja provođenja vanjske politike i odobravanja sredstava", objašnjava Turković.

Pobjeda nekadašnje ministrice vanjskih poslova SAD-a Hillary Clinton Biseru Turković podsjeća na utjecaj njenog supruga predsjednika Billa Clintona u rješavanju ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Bosna i Hercegovina predstavlja jedan od uspjeha američke vanjske politike, bez obzira na to kako mi na to interno gledamo. Prema nekim podacima, gotovo 300.000 Bosanaca i Hercegovaca živi u SAD-u. Veliki broj njih živi u državama Missouri i Iowa koje nisu čvrsto definisane po pripadanju jednoj političkoj grupaciji i zato je važno čiji će glas u njima prevagnuti. Tu glasovi Bosanaca i Hercegovaca dolaze do značaja. Generalno, da bismo bili utjecajniji faktor fali nam bolja organizacija, bolja uvezanost i osmišljenije djelovanje", rekla je Turković.

Inače, posljednje ankete i istraživanja pokazuju da će većina Amerikanaca bosanskohercegovačkog porijekla svoj glas dati upravo nekadašnjoj prvoj dami SAD-a.

Neizvjesnost zvana Trump

Izbori se održavaju u utorak, a neizvjesnost je značajna pogotovo što na nju utječu, kako tvrdi naša sagovornica, Trumpove izjave i njegovo ponašanje.

"On je vrlo atipičan kandidat. Njegova retorika je nešto sa čime se nije računalo i na što se nije pripremalo. On ne prestaje da iznenađuje. Rođen je u izuzetno bogatoj porodici njujorškog kralja nekretnina i odrastao je vjerujući u snagu pozitivnog razmišljanja i vjere u svoje sposobnosti. Iza njega su fantastični poslovni uspjesi, ali i bankroti njegovih finansijskih poduhvata", podsjeća Turković.

Ona zaključuje da njegovi komentari izazivaju zgražanje te da pati od nedostatka političke korektnosti, dok u isto vrijeme predstavlja personifikaciju američkog sna.

"Ljudi u njemu vide sve ono što oni i sami žele, ali za šta nemaju snage da se izbore. Siguran je u sebe i ne libi se gaziti sve što stane na njegov put", kazala je Turković.