Svjedočenje njegove udovice
0

Bin Laden je živio u Pakistanu sedam godina prije ubistva

SRNA
Osama bin Laden (Foto: AFP)
Osama bin Laden (Foto: AFP)
Vođa terorističke mreže Al-Qaida, Osama bin Laden, koji je ubijen prošle sedmice u akciji američkih specijalaca u Pakistanu, živio je posljednjih sedam godina života u toj zemlji, što može dodatno da zategne odnose Washingtona i Islamabada, rekli su viši pakistanski zvaničnici bezbjednosti.

Jedna od Bin Ladenovih udovica rekla je pakistanskim istražiteljima da je Bin Laden živio u tom selu dvije i po godine prije nego se preselio u Abotabad, gdje je ubijen.

Amal Ahmed Abdulfatah rekla je istražiteljima ranije da su Bin Laden i njegova porodica proveli pet godina u Abotabadu, prije akcije "Mornaričkih foka" u ponedjeljak.

"Amal je rekla istražiteljima da su živjeli u selu Haripur skoro dvije i po godine prije preseljenja u Abotabad krajem 2005. godine", rekao je Reutersu neimenovani zvaničnik bezbjednosti.

Abdulfatah, zajedno sa druge dvije žene i nekoliko djece, bila je među 16 osoba koje su uhapsile pakistanske vlasti nakon ubistva Bin Ladena.

Pakistan, koji praktično zavisi od milijardi dolara američke pomoći, je pod velikim pritiskom da objasni kako je Bin Laden mogao da živi tolike godine neprimjećen, nekoliko sati vožnje od sjedišta obavještajne službe u Islamabadu.

Vjeruje se da je pakistanska obavještajna agencija (ISI), koja ima dugu istoriju kontakata sa militantnim grupama, ostvarila vezu sa Bin Ladenom, ili neki od njenih agenata.
Pakistan je odbacio ove optužbe rekavši da je platio najveću cijenu u smislu ljudskih žrtava i novca za podršku američkom ratu protiv terorizma nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Pakistanski lideri već su se suočavali sa velikim brojem problema prije nego je objavljeno da je Bin Laden živio praktično pred njihovim vratima godinama što je podstaklo pitanja o posvećenosti Islamabada borbi protiv miitanata.

Pakistanska ekonomija stagnira i vlada, ako želi da je ostavi u životu, mora da uvede politički nepopularne ekonomske reforme kako bi zadržala priliv zajma od 11 milijardi dolara od MMF-a.

Pakistanci su sve više nestrpljivi sa visokim cijenama hrane, lošim uslugama i infrastrukturom i obrazovnim sistemom koji je toliko loš da su roditelji prinuđeni da šalju djecu u islamske škole u kojima se širi ekstremistička ideologija.

List "New York Times" objavio je danas, pozivajući se na pakistanske zvaničnike, da je administracija predsjednika Baracka Obame zatražila od Pakistana da objelodani identitet nekih od svojih najvećih obavještajaca, jer Washington želi da utvrdi da li su oni imali kontakte sa Bin Ladenom.

Pakistanski zvaničnici odbacili su ove teorije kao "lažne i maliciozne".
U međuvremenu, Al kaida je u petak priznala da je Bin Laden mrtav i najavila nove napade na Zapad.

U saopštenju objavljenom na internetu navodi se da je "krv Bin Ladena svakom muslimanu toliko dragocjena da neće dozvoliti da bude uludo prolivena".

"To će ostati, uz božiju pomoć, kletva koja će pratiti Amerikance i njihove saradnike gdje god se nalazili", navodi se u saopštenju.

Al-Qaida je apelovala na Pakistance da se podignu protiv svoje vlade i "očiste zemlju" od ljage i srama koju je donijelo ubistvo Bin Ladena, i od "prljavštine Amerikanaca koji šire korpuciju" u Pakistanu.