"Izuzetno ljudsko biće"
1.1k

Bill Clinton o Madeleine Albright: Zalagala se za okončanje etničkog čišćenja u Bosni

S. Š.
Hillary i Bill Clinton sa Madeleine Albright (Foto: EPA-EFE)
Hillary i Bill Clinton sa Madeleine Albright (Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton oprostio od Madeleine Albright, prve žene državne sekretarke SAD koja je sinoć preminula u 84. godini.

Clinton je u svom pisanom oproštaju od Albright napisao da je bila jedna od najboljih državnih sekretarki, izvanredan ambasador UN, briljantnan profesor i izuzetno ljudsko biće.

"Nije puno lidera bilo tako savršeno prilagođeno vremenu kojem su služili kao što je to bila Madeleine. Kao dijete rata, Madeleine i njena porodica bili su prisiljeni da napuste svoj dom. Kada je, pred kraj Hladnog rata, uvedena nova era globalne međuzavisnosti, ona je postala Američki glas u UN, a potom je preuzela kormilo nad State Departmentom gdje se strastveno zalagala za slobodu, demokratiju i ljudska prava", piše u Twitter objavi Clintona.

Madeleine je, kako piše u Clintonovoj objavi, svoj posao vidjela kao odgovornost, ali i šansu da ovaj svijet učini boljim, te se zalagala za okončanje etničkog čišćenja u BiH i na Kosovu.

"Najviše se zalagala za unaprijeđenje mira, sigurnosti i zajedničkog prosperiteta; okončanje etničkog čišćenja u Bosni i na Kosovu, te podržavala širenje NATO-a u srednjoj Evropi", piše.

Clinton je na kraju objave uputio saučešće njenim kćerkama, Alice, Anne i Katie, njenim unučadima, bratu Johnu, te sestri Kathy i svima kojima su je voljeli.