Poruka iz vrha
1

Bijela kuća o srušenim "nepoznatim objektima" iznad SAD: Želim da narod ovo čuje

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šefica za odnose s medijima Bijele kuće Karine Jean-Pierrea i John Kirby, koordinator za strateške komunikacije iz Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a sazvali su konferenciju za novinare nakon što su američki borbeni avioni u manje od deset dana oborili četiri leteća objekta.

"Želim da američki narod ovo čuje baš iz Bijele kuće - nema naznaka o vanzemaljcima", rekla je Pierrea na početku press konferencije pa se nastavila šaliti:

"Sviđao mi se film ‘E.T.‘, ali jednostavno ću ga ostaviti tamo gdje mu je mjesto".

John Kirby rekao je kako SAD i dalje rade na "boljem razumijevanju" napora prikupljanja stranih obavještajnih podataka.

"Uspjeli smo utvrditi da Kina ima program koji je povezan uz Narodnu oslobodilačku vojsku, a u sklopu kojega balonima na velikim visinama prikuplja obavještajne podatke", izjavio je Kirby.

Kaže i kako su sporni kineski baloni dosad pružali "ograničene mogućnosti", ali bi u budućnosti, kako tehnologija bude napredovala, mogli postati "puno vrjedniji".

"Sjedinjene Američke Države ne mogu definitivno identifikovati rizike od tih balona, ​​ali morali smo biti vrlo oprezni i reagovati. Predstavljali su prijetnju civilnom komercijalnom zračnom prometu. Iako nemamo konkretan razlog za sumnju da su provodili nadzor bilo koje vrste, to nismo mogli isključiti", dodao je Kirby i zaključio kako su akcije vođene sigurno i uspješno.