Dan i Bredstrit
0

"BiH zemlja visokog rizika za ulaganje"

SRNA
Najstarija svjetski poznata bonitetna kuća "Dan i Bredstrit" svrstala je BiH u visoko rizične zemlje za ulaganje i dodijelila joj rejting DB5c, što je ujedno najniži rejting u okruženju.

"Ovim je BiH svrstana u zemlje visokog rizika za ulaganje, s tim da je trend padajući", navodi se u najnovijem izvještaju "Dan i Bredstrita".

Ova svjetska bonitetna kuća ističe da je mala vjerojatnoća da će svjetska finansijska kriza pogoditi BiH kao ostale zemlje u regionu, ali da ipak postoji šansa da bude smanjen priliv stranog kapitala i da će se osjetiti restriktivna politika Centralne banke BiH.

"Dan i Bredstrit" je smanjio prognozu ekonomskog rasta sa četiri odsto na 2,5 odsto za ovu godinu, dok za iduću godinu predviđa ekonomski rast od 3,5 odsto.

U izvještaju se navodi da proizvodnja bilježi velike padove u nekim sektorima kao što je metalurgija i uopšteno ukazuje na pad izvoza za 21 odsto.

Prema njihovom mišljenju, u BiH će biti nastavljena dezinflacija, te da će stopa inflacije u 2009. godini biti na nivou od pet odsto, a 2010. godinu predviđa se pad na četiri odsto.

"Dan i Bredstrit" snizio je rejting čak u devet država, a nije povisio ni u jednoj.

Zemlje kojima se rejting snizio su Malta, Bocvana, Tajvan, Brazil, Meksiko, Namibija, Argentina, Gabon i Ekvador.

Najviši rejting imaju Australija, Austrija, Kanada, Luksemburg, Norveška i Švajcarska.

Od zemalja u okruženju Slovenija ima rejting DB2b, Italija DB2d, Hrvatska DB3c, Mađarska DB3c, Albanija DB4a, Makedonija DB4b i Srbija DB5a.

"Dan i Bredstrit" je najveća i najstarija bonitetna kuća na svijetu, postoji već 170 godina. Njihove ocjene omogućavaju brzo i efikasno smanjenje kreditnih rizika.