Obećao podršku
0

Biden razgovarao s izraelskim predsjednikom: Moja odanost Izraelu je "čelična"

L. K.
Reuven Rivlin i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Reuven Rivlin i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden sastao se jučer s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom te izjavio kako je njegova odanost Izraelu "čelična", kao i da pod njegovim nadzorom Iran nikad neće doći u posjed nuklearnog oružja, piše Reuters.

Sastanak je održan samo nekoliko sedmica nakon što je Bennett preuzeo dužnost novog izraelskog premijera, gdje je zamijenio Benjamina Netanyahua. Biden je dodao i kako se raduje susretu s Bennettom, kao i da su u toku dogovori kada će taj sastanak biti održan.

Sastanak će biti zakazan zbog zabrinutosti koja vlada u izraelskim i arapskim prijestolnicama zbog napora SAD-a da ponovo uđe u iranski nuklearni sporazum.

Pored zabrinutosti postoji i strah da bi nastavak ovakvih sporazuma mogao omogućiti Teheranu nabavku atomskog oružja koje bi ih učinilo ranjivijima na iransku vojnu prijetnju.

Podsjetimo, bivši američki predsjednik Donald Trump napustio je iranski nuklearni sporazum 2018. godine, a Bidenov trud da ga ponovo oživi napreduje sporo jer se od SAD-a zahtijeva da ukine sve ekonomske sankcije.