Policija u pripravnosti
5

Biden putuje u Sjevernu Irsku, u toku velika sigurnosna operacija

A. Ku.
Biden večeras stiže u Belfast (Foto: EPA-EFE)
Biden večeras stiže u Belfast (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden namjerava da naglasi posvećenost svoje zemlje očuvanju mira u Sjevernoj Irskoj prilikom večerašnje posjete Belfastu.

On će u grad doputovati na obilježavanje 25. godišnjice potpisivanja mirovnog sporazuma na Veliki petak. Sporazumom iz 1998. godine okončani su decenijski problemi i dugi nasilni sukob u Sjevernoj Irskoj u kojem je ubijeno na hiljade ljudi.

U Belfastu je već u toku velika sigurnosna operacija povodom posjete. Dok je Biden pohvalio ono što su političari učinili da osiguraju mir 1998. godine, njegova posjeta je zasjenjena činjenicom da vlada Sjeverne Irske koja dijeli vlast ne funkcionira. Propala je prošle godine kada se Demokratska unionistička partija (DUP), jedna od najvećih stranaka u Stormontu, povukla u sklopu protesta protiv trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku nakon Brexita.

Uoči dolaska Biden je rekao:

"Radujem se obilježavanju godišnjice u Belfastu, naglašavajući posvećenost SAD-a očuvanju mira i podsticanju prosperiteta."

Njegova posjeta Belfastu bit će prva etapa četverodnevnog boravka u Irskoj, tokom kojeg će razgovarati o svojim irskim korijenima i upoznati irsku rodbinu.

Bidenovo putovanje dolazi dvije sedmice nakon što je MI5 rekao da je nivo prijetnje od terorizma u Sjevernoj Irskoj porastao usljed rasta aktivnosti republikanaca disidenta.

Bidenov glasnogovornik rekao je da je predsjedniku SAD-a "više nego ugodno na ovom putovanju" uprkos prijetnji od terorizma. Američki predsjednik otputovat će iz Washingtona DC avionom Air Force One i stići će na međunarodni aerodrom u Belfastu u utorak navečer.

Po dolasku će ga dočekati premijer Rishi Sunak.

Nisu otkriveni drugi detalji o njegovim planovima za večeras, ali se očekuje da će odsjesti u hotelu u centru grada Belfasta. Njegova posjeta Sjevernoj Irskoj je mnogo kraća nego što se prvobitno očekivalo kada je najavljeno prošlog mjeseca.

Očekuje se da će Biden, između ostalog, govoriti o tome kako američka administracija može podržati ekonomiju Sjeverne Irske. Očekuje se da će se u nekom trenutku tokom svog kratkog boravka u gradu sastati sa liderima pet glavnih političkih stranaka Stormonta.

Od ponedjeljka u centru Belfasta primjetno je veliko prisustvo policije koje će trajati do srijede. Bivši premijer Tony Blair rekao je da bi Bidenova posjeta mogla imati "pozitivan" učinak na obnavljanje podjele vlasti u Stormontu. Ali je upozorio da se američki utjecaj na politiku Sjeverne Irske mora koristiti s "pažnjom i osjetljivošću".