Svijet
0

Bernard Couchner nenajavljeno u Iraku

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Couchner nenajavljeno je stigao u posjetu Iraku. U pitanju je prva posjeta jednog francuskog šefa diplomatije toj zemlji otkako je zvanični Pariz 2003. godine predvodio međunarodno protivljenje američkoj invaziji na Irak.

Ministar Couchner je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iračkim kolegom Hoshyarom Zebarijem rekao kako je Francuska "voljna pomoći Ujedinjenim nacijama u nastojanju da se poboljša sigurnosna situacija u Iraku".

"Podržavamo i oduvijek smo podržavali i bili bliski sistemu UN-a. Vjerujem da bi do rješenja kojemu težimo djelimično moglo doći i posredstvom sistema UN-a. Francuska je za to spremna", kazao je Couchner.

Iračani, dodao je on, moraju pronaći rješenje za probleme s kojima se suočavaju: "Moramo se suočiti s realnošću, i u tom pogledu svakako moramo u obzir uzeti i stavove Amerikanaca. Ali u osnovi moramo poći s iračke tačke gledišta. Ovo je irački problem i moraju ga rješavati Iračani. A moj stav kao i stav predsjednika Sarkozyja jeste da za ovaj problem ne postoji vojno, nego samo političko rešenje." Šef iračke diplomatije Hoshyar Zebari je, pak, izrazio nadu da dolazak francuskog ministra predstavlja nagovještaj "daleko aktivnije francuske uloge u njegovoj zemlji".

Couchnerov dolazak u Bagdad je još jedan znak otopljavanja u odnosima Francuske i Sjedinjenih Država i predstavlja bitan korak u nastojanjima predsjednika Nicolasa Sarkozyja da stavi tačku na animozitet koji je vladao prethodnih godina, ocjenjuju analalitičari.

Novinar BBC-a Alasdair Sandford smatra da je Pariz odavno snizio ton svojih kritika Washingtona zbog Iraka a do iznenadne posjete francuskog šefa diplomatije Bagdadu dolazi sedmicu dana nakon neformalnog sastanka predsjednika Sarkozyja i Busha tokom godišnjeg odmora francuskog šefa države u Americi.

Francuski diplomatski izvori negiraju bilo kakvu povezanost ovih dvaju događaja i naglašavaju da je Couchner u Bagdad doletio na poziv iračkog predsjednika.

Do Couchnerove posete dolazi i na četvrtu godišnjicu bombaškog napada na sjedište UN-a u Bagdadu u kojem je poginulo više od 20 osoba, među njima i lični Couchnerov prijatelj, specijalni predstavnik svjetske organizacije u Iraku Sergio Viera de Mello.

Bernard Couchner je 2003. godine bio jedan od rijetkih Francuza koji su odbijali da osude invaziju Iraka.

"Kritizirao je francuski stav i tvrdio da je njegova zemlja postala, kako se tada izrazio, 'amerofobična'. Iako je predsjednik Sarkozy rekao da je rat u Iraku bio greška, također je izjavio i da se Francuska pred njegovo izbijanje 'ponašala arogantno'. Posjeta francuskog šefa diplomatije Iraku ne pokazuje samo do koje su se mjere popravili odnosi sa SAD-om nego i da Pariz želi uspostaviti daleko snažnije prisustvo na svjetskoj sceni", smatra Sandford.