Burne reakcije na gaf
0

'Berlusconi dovodi u pitanje ugled Italije'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski premijer Silvio Berlusconi poznat je po neodmjerenim izjavama, ali je najnovija - da je novi američki predsjednik Barack Obama "mlad, lijep i preplanuo" - šokirala domaću javnost.

Nakon takve ocjene, koju je desničarski premijer iznio u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za štampu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi, talijanska štampa je Berlusconija nazvala rasistom, prenio je BBC.

Jedini crni poslanik u talijanskom pralamentu Jean-Leonard Tuadi rekao je da bi premijerova "neumjesna izjava" u Sjedinjenim Američkim Državama bila ne samo politički nekorektna već i strašno uvredljiva.

Opozicijski poslanik Dario Franceskini zatražio je od Berlusconija da se odmah javno izvini.

"Berlusconi se ne uspijeva kontrolirati. On zaboravlja da njegove riječi dovode u pitanje ugled naše zemlje u svijetu", rekao je Franceskini, dodajući da premijerova izjava djeluje kao "opasno dvosmislena uvreda".

"Svojim teškim i nesretnim replikama Berlusconi diskreditira Italiju na međunarodnoj sceni. Nikada nijedan premijer nije tako nisko pao", izjavio je Massimo Donadi, šef poslaničkog kluba opozicijske Stranke vrijednosti.

Profesorica lingvistike iz Rima Nora Galli de Paratesi smatra, međutim, da Berlusconi nije imao zle namjere i da je želio biti duhovit, ali da to ne može opravdati ono što je rekao.

"On ne shvata da se u mnogim zemljama debata o rasi vodi na zreo način. To je čovjek provincijskog mentaliteta koji je u Italiji nažalost i dalje blago rasistički", kazala je profesorica.

Berlusconi, koji je treći put na mjestu premijera Italije, odgovorio je kritičarima da ne vidi u čemu je problem i kako mu nije jasno "zašto su svi tako negativni".

BBC podsjeća da je nezgrapni Berlusconijev smisao za humor izazvao u nekoliko ranijih prilika skandale u javnosti.

Tako je Berlusconi jednoga njemačkog poslanika u Evropskom parlamentu u Strasbourgu usporedio sa stražarom u nacističkom koncentracionom logoru.

Nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Berlusconi je izjavio da je zapadna civilizacija superiorna u odnosu na islamsku, a nedavno je rekao da u španskoj vladi ima previše žena.