Svijet
0

Berlin želi uvjeriti Pariz da odobri slanje Awacsa u Afganistan

FENA
Jedan njemački parlamentarni zvaničnik izjasnio se u utorak za brzu odluku slanja aviona radara Awacs u Afganistan, smatrajući da se spor s Parizom o tom pitanju treba riješti na narednom samitu NATO-a.

"Nema još nikakvoga znaka dogovora unutar vojnog komiteta NATO-a o brzom slanju Awacsa u Afganistan", kazao je Bernd Siebert, glasnogovornik za poslove odbrane kršćanskih demokrata i socijalnih kršćana Angele Merkel u parlamentu.

"Zračna kontrola je neophodna i samit NATO-a bi trebao da bude dobra prilika za najavu takve odluke", rekao je Siebert vezano za sastanak koji se početkom aprila održava u Strasbourgu.

Njemačka je odgovorna za 51 posto zračnih kretanja u Afganistanu i hitno su joj potrebni Awacsi kako bi "pružila sigurnost civilnog i vojnog zračnog saobraćaja u toj zemlji", rekao je on.

Francuska trenutno odbija da učestvuje u troškovima raspoređivanja Awacsa NATO-a, djelimično zbog troškova koji, prema NATO-u, iznose 82 miliona eura godišnje, ne računajući intervenciju aviona za opskrbu.

Za Francuze, prioritet bi bio slanje helikoptera, dronova i mogućnosti dodatne zaštite vojnika na poprišta operacija.