Dogovor dvije zemlje
8

Belgija izručila Francuskoj Mohameda Bakkalija osumnjičenog za napade u Parizu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Belgijske vlasti su izručile Francuskoj Mohameda Bakkalija osumnjičenog za smrtonosne terorističke napade u Parizu iz 2015. godine.

Vjeruje se da je tridesetogodišnji Bakkali iznajmio stan u Briselu, koji su koristili neki od napadača. U međuvremenu, čovjek koji je izdao stan dvojici napadača na sudu u Parizu je ponavljao da ih nije poznavao.

"Niko mi nije rekao da pružam utočište teroristima", izjavio je tridesetjednogodišnji Jawad Bendaoud.

Ovo je prvo suđenje povezano s napadima u kojima je poginulo 130 ljudi.

Bendaoud je optužen da je skrivao organizatora napada Abdelhamida Abaaouda i njegovog saučesnika Chakiba Akrouha u svom stanu u Saint-Denisu nakon napada.

"Kunem se životom svog sina da nisam znao da su teroristi", govorio je uplakani Bendaoud na sudu.

Odgovornost za napade iz novembra 2015. godine preuzela je teroristička grupa IDIL.

Belgijski državljanin Abaaoud je ubijen u policijskoj raciji, dok se Akrouh raznio.

Sud će odlučiti da li je Bendaoud aktivno pomagao napadačima ili je umiješan a da nije bio svjestan situacije. Ako bude osuđen, prijeti mu kazna do šest godina zatvora.

Dvojica ostalih osumnjičenih su u procesu suđenja, Bendaoudov prijatelj Mohamed Soumah, koji je optužen da je djelovao kao posrednik te Youssef Aitboulahcen, brat žene koju je ubila policija u raciji.

Jedini preživjeli osumnjičeni izvršilac Salah Abdeslam će na belgijski sud u februaru zbog optužbi vezanih za njegovo hapšenje 2016. godine. Na sudu u Francuskoj se neće pojaviti do 2020. godine.

Vjeruje se da je Salah Abdelslam našao utočište u jednom od stanova koje je iznajmio Mohamed Bakkali pod lažnim imenima. Bakkali je uhapšen u Belgiji nedugo nakon novembarskih napada. Prije dvije godine je sud pristao na izručenje Francuskoj, ali ako bude proglašen krivim, kaznu će služiti u Belgiji.

Istražitelji ga povezuju s planiranjem na vozu koji se kretao iz Amsterdama prema Parizu u augustu 2015. godine. Napad je osujećen kada su putnici savladali naoružanog osumnjičenika.