Suočeni s optužbama
32

BBC pogrešno preveo intervju puštene palestinske zatvorenice, naveli da je hvalila Hamas

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Grupa aktivista optužila je BBC za pogrešan prijevod intervjua snimljenog na arapskom s puštenom palestinskom zatvorenicom, tako da se činilo da hvali Hamas iako ih nije spomenula.

Respond Crisis Translation navodi je da je njezin izvorni citat u kojem napada svoje izraelske otmičare zbog neljudskih uslova u kojima su zatvorenici držani

"Zatvorili su nas mjesec dana. Kako je došla zima, isključili su nam struju. Skoro smo umrli od hladnoće" - preveden je na engleski kao "i niko nam nije pomogao. Samo je Hamasu bilo stalo. Oni koji su osjetili našu patnju, puno im zahvaljujem".

Zatim je rekla "pošpricali su nas biber-sprejom i ostavili nas da umremo u zatvoru", što je u titlovima prevedeno kao "i mi ih jako volimo", zbog čega bi moglo izgledati kao da su njezini osjećaji usmjereni prema Hamasu.

"Nikad nije spomenula Hamas ili sličnu riječ", objavila je organizacija na platformi X.

Prema njihovim riječima ovaj "nečuveno pogrešan prijevod nije samo jezična greška nego je to je rasistička izmišljotina koja raspiruje vatru rata".

"Pogrešni prijevodi poput ovih - namjerni ili ne, pogoršavaju tekući genocid nad Palestincima u Gazi", dodaje se u objavi.