Svijet
2

Ban Ki-moon pozdravio prijedlog Rusije o rješenju sirijske krize

Anadolija
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon kazao je danas da će predložiti da Vijeće sigurnosti UN-a od sirijskog režima zatražiti bezuslovnu predaju hemijskog oružja, ukoliko inspektori UN-a otkriju da je u predgrađu Damaska 21. avgusta došlo do upotrebe hemijskog oružja, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, u kojoj je on pozvao Siriju da stavi hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, Ban je rekao kako pozdravlja ovaj poziv.

"Zapravo sam u svom uvodnom izlaganju kazao da sam i sam razmatrao da to predložim Vijeću sigurnosti UN-a kada im predstavim izvještaj ekspertnog tima. Već nekoliko dana razmatram prijedloge, te sam razmišljao i da zahtjevam od Vijeća sigurnosti da zatraži da se sirijsko hemijsko oružje i rezerve hemijskih prekursora premjeste i unište na sigurnom mjestu u Siriji. Ponovo ponavljam da Sirija pod hitno treba da se pridruži Organizaciji za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW)", naglasio je Ban.

Lavrov je pozvao sirijski režim da svoje hemijsko oružje stavi pod "međunarodni nadzor", ukoliko će to uticati na promjenu odluke o vojnoj intervenciji.

"Ukoliko će stavljanje hemijskog oružja u Siriji pod međunarodnu kontrolu uticati na promjenu odluke o vojnoj intervenciji u toj zemlji, mi ćemo odmah početi da sarađujemo sa Damaskom", poručio je Lavrov.