Svijet
0

Ban Ki-moon: Kosovo je evropsko pitanje

FENA
Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je u ponedjeljak tokom zvanične posjete Bratislavi da je Kosovo "evropsko pitanje".

"Temeljno, to je evropsko pitanje i Evropska unija prva preuzima odgovornost za njega", kazao je on na konferenciji koju je održao zajedno sa slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovičem.

On je dodao da će,"kada bude potrebno", pokrenuti odgovornu akciju kao generalni tajnik UN-a", ne precizirajući kakva bi ona mogla biti.

Ban Ki-Moon je dodao kako je "upoznat s namjerama EU-a da rasporedi jednu misiju" na Kosovu i da namjerava o tome razgovarati s evropskim predstavnicima i stranama koje se spore oko Kosova.

Tokom razgovora sa slovačkim predsjednikom dotaknuta su i pitanja Bliskog istoka i Kipra.

Slovački predsjednik je na konferenciji za štampu ocijenio kako nema "objektivnog rješenja za Kosovo koje bi bilo pravedno za obje strane" i utvrdio da njegova zemlja neće biti protiv odluka koje budu donesene na evropskom nivou.

Slovačka je među evropskim zemljama koje nisu za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, djelimično i zbog odjeka koji bi to imalo u njenoj mađarskoj manjini.

Tokom dvodnevne posjete Slovačkoj Ban Ki-moon je razgovarao sa slovačkim šefom diplomatije Janom Kubisom o UN-ovom programu Milenij, za iskorjenjivanje siromaštva i pomoć zemljama u razvoju.