Izrazio zabrinutost
1

Ban Ki-moon: Izraelska gradnja naselja nanosi fatalan udarac mirovnim naporima

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Izraelski planovi širenja naselja u strateški osjetljivoj regiji na okupiranim teritorijama nanijeli bi "skoro fatalan udarac" mirovnim nadanjima, upozorio je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon

Palestinci u istočnom Jerusalemu bili bi skoro potpuno odsječeni od ostatatka Zapadne obele, izjavio je on.

Izrael je odobrio gradnju još 3.000 stambenih jedinica dan nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN-a na kome je unaprijeđen palestinski status u Svjetskoj organizaciji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će nastaviti s realizacijom planova izgradnje naselja.

Gerneralna skupština UN-a u četvrtak je podržala prijedlog čelnika Palestine Mahmuda Abasa da se promijeni palestinski status u posmatračku državu nečlanicu UN-a.

Ban je u saopćenju objavljenom u nedjelju navečer izrazio "ozbiljnu zabrinutost i razočarenje" odlukom da se odobri izgradnja više od 3.000 izraelskih stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

On je, međutim, ostao najuporniji u insistiranju da se svi planovi gradnje u takozvnoj E1 zoni - naselju Maaleh Audimum između Jerusalema i Zapadne obsle - trebaju povući. Izraelski zvaničnik opisao je planove izgradnje u zoni E1 kao "preliminarni rad na zoniranju i planiranju".

"To bi nanijelo skoro fatalan udarac preostalim šansama da se osigura mirovno rješenje po principu dvije države", izjavio je Ban.

SAD su ranije saopćile da je plan o širenju naselja kontraproduktivan i da će otežati nastavak mirovnih pregovora, a vanjskopolitička šefica EU Catherine Ashton izjavila je da je "izuzetno zabrinuta" mogućnošću nastavka gradnje u velikom obimu.

Mahmud Abas je pozvao na okončanje gradnje naselja i na povratak mirovnim pregovorima.

Vraćajući se iz New Yorka u nedjelju, on je poručio hiljadama svojih pristalica u Ramallahu: "Sada imamo državu".

Na sastanku izraelske vlade u nedjelju, Netanyahu je osudio palestinsku kampanju kao "teško kršenje" ranijih sporazuma s Izraelom.

On je također odbacio međunarodne kritike izraelskih planova na širenju naselja.

"Mi ćemo nastaviti da gradimo u Jerusalemu i na svim mjestima koja su na mapi izraelskih strateških interesa", kazao je on.

Planovima izgradnje naselja žestoko se protive Palestinci, koji tvrde da bi takav razvoj situacije spriječio stvaranje homogene palestinske države.

Izraelska objava planova širenja naselja prvi je nagovještaj izraelske ljutnje, manje od 24 sata nakon što je održano glasanje o palestinskom statusu u UN-u, javlja dopisnik BBC-ja iz Jerusalema Kevin Connolly.

Osim toga, izraelska vlada također je saopćila da će zaustaviti transfer od 100 miliona dolara poreskih sredstava koje prikuplja uime palestinskih vlasti.

Izrael je saopćio da je to učinio jer Palestinci nisu isplatili 200 miliona dolara duga izraelskoj elektroenergetskoj firmi.

Izraelski ministar finansija Yuval Steinitz upozorio je, ipak, u prošlom mjesecu da ukoliko Palestinci nastave svoju kampanju u UN-u, Izrael "neće prikupljati poreze za njih i neće im slati poreske prihode".

Ta naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

Dvije decenije povremenih pregovora između Izraela i Palestinskih vlasti nisu uspjeli stvoriti trajno rješenje, a posljednji krug direktnih pregovora prekinut je u 2010. godini.