Svijet
0

Baltimore: Šestorica policajaca optuženi u slučaju "Freddie Gray"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Šestorica policajaca su optuženi zbog smrti dvadesetpetogodišnjeg Afroamerikanca Freddieja Grayja, koji je preminuo zbog povreda kičme u policijskom pritvoru, javlja BBC.

Glavna tuižiteljica u Baltimoreu Marilyn Mosby tvrdi da je smrt Freddieja Grayja zapravo ubistvo, kao i da je njegovo hapšenje bilo nelegalno. Policajci su optuženi po nekoliko tačaka među kojima su ubistvo drugog stepena i napad.

Grey je zadobio povrede kičme dok je bio u pritvoru, zbog čega su pokrenuti protesti, koji su prerasli u nasilje.

"Istragom je ustanovljeno da se radi o ubistvu, tako da imamo razlog za tužbu", izjavila je Mosby. Dodala je da je Grey umro zbo povreda kičme dok je bio u policijskom kombiju u kojem nije bio vezan pojasom, što je pravilo određeno zakonom.

Od njegove smrti su policajci suspendovani, a u zatvor u Baltimoreu će se predati tokom dana.

Vozač kombija Caesar Goodson (45) se suočava s najtežom optužbom, a to je ubistvo drugog stepena. Ako bude osuđen, čeka ga zatvorska kazna u trajanju od 30 godina.

Mosby je izjavila da Gray nije nosio nož "skakavac" nego obični džepni nož koji je dozvoljen.

Sindikat policajaca je stao na stranu policijskih službenika.

Neredi su izbili nakon Grayjeve sahrane u ponedjeljak. Uhapšeno je oko 200 ljudi, zapaljeno je oko 100 vozila, a uništeno je i 15 zgrada. Od tada su pojačane snage sigurnosti, a na ulice su izašli i pripadnici Nacionalne garde, kako bi sačuvali red i mir.