Na čelu EU-a od 1. januara
0

Balkan će Češkoj biti među prioritetima u radu

FENA
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Češka preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, a Prag je najavio da će jedan od prioriteta u sljedećih šest mjeseci biti ubrzavanje procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana s EU-om.

Češka, koja od Francuske 1. januara preuzima tu funkciju, u više navrata je poručila da će središnja tačka u njezinom mandatu biti integracija regije u EU.

Kad je u pitanju Srbija, to bi značilo stvaranje konsenzusa među članicama Unije da Beograd ubrza svoj evropski put i stekne status kandidata za članstvo tokom 2009. godine.

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg izjavio je da je ulazak Srbije u proceduru za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU ključna stvar koju želi postići.

"To je moj san. Znam, naravno, da su neke zemlje još protiv, ali se iskreno nadam da ću ih uspjeti uvjeriti da je njihov stav pogrešan... To je jedan od istinskih ciljeva našeg predsjedavanja koji želimo postići", rekao je nedavno Schwarzenberg.

Predsjedavanje će biti veliki izazov s kojim će Prag biti suočen u narednom periodu, imajući u vidu da bi aktuelna ekonomska kriza u svijetu mogla poremetiti redoslijed prioriteta. Na vrhu te liste nalazi se i jačanje evropske privredne konkurentnosti koja je upravo zbog krize dobila na još većem značaju.

Prag također počinje predsjedavanje EU-om kao jedina članica, pored Irske, koja još nije ratificirala Lisabonski ugovor. Parlament će se o tome izjasniti početkom februara. Kad je u pitanju vanjska politika, Prag će morati uložiti napore da se ubrzaju pregovori o postizanju novog sporazuma o partnerstvu s Moskvom, ojačaju tradicionalno dobri odnosi sa SAD-om i Uniji osigura mnogo aktivnija uloga u bliskoistočnome mirovnom procesu.

Češka, kao relativno mala zemlja, sa 10 miliona stanovnika, morat će dokazati umješnost rukovođenja 27-članim blokom pogotovo zbog toga što je "bije glas" da se nalazi u vrhu zemlja članica po skeptičnosti prema članstvu u EU. U tome prednjači predsjednik Vaclav Klaus, koji često nema "dlake na jeziku" kada govori o Uniji.

Simpatičan spor je izazvala kampanja češkog predsjedavanja pod nazivom "Zasladit ćemo Evropu", u kojoj je korišten motiv "kockice šećera", koja je inače češki izum.

Ostaje da se vidi da li će Češka, jedna od najmlađih članica "evropske porodice", opravdati nade velikog broja zemalja u njezino uspješno predsjedavanje EU-om ili će prevagnuti snažan euroskepticizam koji se dosad ponekad mogao čuti u Pragu.