Svijet
0

Bali: Traže se hitne mjere za smanjenje emisije ugljičnog dioksida

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stručnjaci za klimu iz čitavog svijeta u četvrtak su zatražili od učesnika konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koja se održava na Baliju, da poduzmu mjere za veće i hitnije smanjenje emisije ugljičnog dioksida kako bi se spriječila šteta koju životnoj sredini nanosi globalno zagrijavanje.

Više od 200 naučnika je potpisalo deklaraciju u kojoj se navodi da vlade u svijetu imaju samo 10-15 godina vremena da emisija štetnih plinova na svjetskom nivou počne padati i kako bi krajnji cilj trebalo da bude smanjenje emisije od najmanje 50 posto do 2050. godine, prenio je Reuters.

"Priznajemo da je to veliki izazov za svjetsku zajednicu", izjavio je profesor Andy Pittman s australskog Univerziteta Novoga Južnog Velsa i dodao: "Smanjenje opasnosti od klimatskih promjena je neophodno i upravo je to ono što ovdje pokušavamo postići."

Na konferenciji na Baliju, koja se održava od 3. do 14. decembra, učestvuju predstavnici oko 190 država čiji je cilj pokrenuti pregovore koji bi tokom dvije godine trebalo da rezultiraju postizanjem novog sporazuma, što bi trebalo da zamijeni važeći Protokol iz Kyota čija važnost ističe 2012. godine.

Cilj razgovora je pronaći način da se zemlje koje nisu ratificirale Protokol iz Kyota, a među njima su i neki od najvećih zagađivača, kao što su SAD, Kina i Indija, uključe u globalni program za smanjenje emisije ugljičnog dioksida, plima koji nastaje usljed sagorijevanja fosilnih goriva u elektranama, industriji i saobraćaju.

Najveći svjetski emiter toga štetnog plina - Sjedinjene Države - pod velikim su pritiskom učesnika konferencije da smanje proizvodnju ugljičnog dioksida, a u srijedu je jedan komitet u američkom Senatu napravio korak u tome pravcu kada su njegovi članovi odobrili prijedlog zakona o sistemu trgovanja kvotama za emisiju štetnih plinova.

O tome prijedlogu zakona još treba da se raspravlja u punom sastavu Senata.

Američki senator iz Virdžinije i jedan od autora zakonskog prijedloga John Warner izjavio je pred komitetom da "SAD jednostavno mora preuzeti ulogu vođe" u borbi protiv klimatskih promjena.

"Mi smo svjetska supersila i moramo iskoristiti svoj status da bismo pokušali popraviti situaciju za koju mislim da se svi slažemo kako predstavlja veliki problem", rekao je on.

Grupa američkih naučnika na konferenciji na Baliju je pozdravila potez komiteta.

"Ovo je veoma pozitivan razvoj situacije, koji pokazuje da je administracija predsjednika Georgea W. Busha sve usamljenija u svojim stavovima o pitanju ekologije", izjavio je Alden Meyer iz američkog Udruženja zabrinutih naučnika.