Pitanje deportacija
35

Austrijski desničar otputovao u Afganistan kako bi dokazao da je zemlja sigurna, Talibani ga uhapsili

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poznati austrijski desničarski ekstremista Herbert Fritz je u maju otputovao u Afganistan i za jedan desničarski medij napisao da je situacija u zemlji apsolutno sigurna. No njegovo prisustvo u ovoj zemlji je privuklo pažnju Talibana koji su ga uhapsili.

Nedugo nakon što je jedan desničarski ekstremistički časopis objavio članak pod naslovom "Odmor s talibanima", desničara Fritza talibani su oteli u Afganistanu. Tamo je u pritvoru već nekoliko sedmica. Talibani ga optužuju za špijunažu.

Austrijske vlasti bez rješenja

Ministarstvo vanjskih poslova u Beču upoznato je sa slučajem. Na zahtjev Der Standarda potvrđuje "hapšenja austrijskog državljanina koji je, suprotno upozorenju o putovanju koje postoji desetljećima, putovao u Afganistan".

Ministarstvo pokušava pronaći rješenje, iako je "konzularna pomoć u Afganistanu naravno moguća samo u vrlo ograničenoj mjeri", dodaje se.

Austrijski neonacisti su na svojim Telegram kanalima objavili zatvaranje Fritza i pozivaju Ministarstvo vanjskih poslova da ga oslobodi. Prema posljednjim informacijama, Fritz je prebačen u samicu, a talibansko pravosuđe namjerava donijeti presudu u naredne četiri sedmice.

Aktivan desetljećima

Fritz je desetljećima aktivan na desnoj ekstremističkoj sceni, jedan je od "staraca" čija se riječ sluša. Član bratstva bio je jedan od osnivača Nacionalne demokratske stranke (NDP), koja je zabranjena 1988., i održavao je bliske kontakte s negatorom holokausta Gerdom Honsikom, koji je umro 2018. 2021. godine učestvovao je u demonstracijama identitaraca u Beču.

Strasti biveg učitelja uključuju putovanja na opasna mjesta. Otputovao je u Afganistan još 1980-ih, kada su se tamošnje islamistički nastrojene gerilske grupe borile protiv sovjetskih trupa. Posjet Abdullahu Ocalanu, osnivaču Kurdske radničke stranke PKK, bio je neobičan za jednog desnog ekstremista, a posljednjih godina posjećivao je i istok Ukrajine.

Njegov posljednji članak o Afganistanu pojavio se u časopisu Info Direct. Dojmio ga se buran život na bazarima, kaže da nije vidio očaj na ulicama. "Info Direct" se smatra glasnogovornikom desničarske ekstremističke scene i redovito ga reklamiraju austrijski FPÖ i njemački AfD.

List ističe da je Afganistan ponovno siguran nakon "pobjede talibana nad američkim okupatorima i njihovim slugama". Ovakvi izvještaji s putovanja dobro dođu desničarskoj sceni jer tvrde da se izbjeglice bez oklijevanja mogu deportirati u sigurnu zemlju. Međutim, postupci talibana prema Fritzu dokazuju suprotno.