Proveden niz racija
4

Australska policija zaplijenila stotine guštera, vrijednost procijenjena na više od 800.000 dolara

I. M.
Foto: New South Wales Police
Foto: New South Wales Police
Vlasti su saopćili da je otkrivena kriminalna grupa koja je planirala ilegalno izvesti iz države stotine domaćih guštera u Hong Kong.

Procijenjena tržišna vrijednost gmizavaca iznosila je 805.000 dolara, prema policiji Novog Južnog Walesa. U Sidneju su uhapšena tri muškarca i jedna žena.

Policija je zaplijenila oko 257 guštera i tri zmije koji su se navodno držali u lošim uslovima. Stručnjaci su provjerili njihovo stanje nakon čega su vraćeni u divljinu.

Formirana je radna grupa za istragu navodnih krijumčara u septembru nakon što je zaplijenjeno 59 guštera u devet malih kontejnera na putu za Hong Kong. Policajci su izveli niz racija u Novom Južnom Walesu u proteklih nekoliko sedmica.

U jednoj kući u Sidneju zaplijenili su 118 guštera, tri zmije, osam jaja i 25 mrtvih guštera. Pretresom imanja u ruralnom Grenfelu pronađena su četiri guštera skrivena u vrećama.

Četvorica osumnjičenih, svi u dobi od 31 do 59 godina, optuženi su za krivična djela uključujući izvoz domaćih reptila, bavljenje imovinom stečenom kriminalom i učešće u kriminalnoj grupi. Ako budu osuđeni, prijeti im kazna do 15 godina zatvora.