Grčka
0

Atina: Policija okončala štrajk radnika metroa, saobraćajni haos nastavljen

FENA
Grčka vlada u petak je okončala devetodnevni štrajk radnika gradskog metroa u Atini protiv mjera štednje, dok je policija ušla u željezničku stanicu u centru Atine rastjerujući štrajkače. Radnici metreoa počeli su se vraćati na svoja radna mjesta do petka u podne prisiljeni pozivom na civilnu mobilizaciju i pod prijetnjom hapšenja i otpuštanja, ali je grčka prijestonica ipak ostala u saobraćajnom haosu, dok je osoblje ostalih javnih prevoza nastavilo s protestima zbog smanjenja plaća, prenosi Xinhua.

Osim toga, obilna kiša dodatno je pogoršala situaciju.

Dok je saobraćanje metroa nastavljeno, vozači autobusa i službenici ostalih gradskih saobraćajnih službi nastavili su s prekidom rada u znak solidarnosti s radnicima metroa. Sindikalisti su upozorili na nove nemire u narednim danima, dok stotine štrajkača maršira prema parlamentu po obilnoj kiši.

Portparol vlade Simos Kedikoglou naglasio je da će "vlada provoditi zakon" tako da putnici i poslovne aktivnosti više ne trpe zbog štrajkova.

Grčku redovno potresaju paralizirajući štrajkovi od izbijanja akutne dužničke krize krajem 2008. godine. Sindikati i građani protestuju protiv oštrih mjera štednje uvedenih kako bi se zemlja suočila s krizom koja je povećala nezaposlenost, recesiju i dovela do pada životnog standarda.

Bez takvih bolnih mjera Grčka, ipak, ne može osiguirati vitalne kredite Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda vrijedne više milijardi eura kako bi izbjegla haotični scenarij i vratila se ekonomskom rastu.